Начало Интервюта Топ журналистът Елена Йончева по следите на … панагюрския си корен

Топ журналистът Елена Йончева по следите на … панагюрския си корен

СПОДЕЛИ

Срещаме се с журналиста Елена Йончева  в историческия музей в Панагюрище, където тя е сред гостите на юбилейна изложба. Всъщност поводът за гостуването й в града ни не е само културното събитие. Оказа се, че неуморната Елена  е по следите на едно ново, този път лично, предизвикателство- намери своите родови корени, които я свързват с Панагюрище.

Здравейте г-жо Йончева, изключително ми е приятно да Ви видя в Панагюрище. Вярно ли е, че имате панагюрска жилка, или бъркам? 

  • Здравейте, на мен също ми е приятно, че съм тук. Не, не бъркате. Дядо ми, по линията на баща ми, е от Панагюрище. Той на 15 годишна възраст напуска Панагюрище и се заселва в София.

Какво ви води в Панагюрище?

Дойдох с приятели по повод празниците в Панагюрище, също така исках да събера малко повече информация за своя род по линията на баща ми. Също така зная от дядо ми, че Райна Княгиня е сестра на неговият баща, тоест Райна Княгиня е от нашия род, но все още нямам направено родословно дърво, за да проверя цялата истина.

  На този етап до къде стигнахте в това лично разследване „По пътя на корените”?

Ще го завърша скоро, така че нека тогава пак да говорим.

Вие сте била на едни от най-горещите  точки  в света, а днес (бел.авт. – 17 май) Панагюрище се превръща  в център на световно първенство по фойерверки. Ще присъствате ли?

 Между другото аз не мога да кажа, че съм фен на фойерверките.  Колебая се дали да присъствам, защото се    стряскам страшно много. Може би ми напомнят някакви други звуци, които са свързани с някакви места, в които съм работила като репортер. Извън личното отношение към фойерверките, смятам, че това е една прекрасна идея, защото носи много емоция, красота, нещо по-различно.

И последно –  Как ще коментирате това, което се случва в страната по отношение на политиката?

Смятам, че е много важно да имаме правителство, което да заработи и в близката една година, хората да имат надежда.  И не само надежда, но и ясни знаци, че нещата в България се променят. Защото задълбочаването на една такава криза, пълната безпътица, би била пагубна за България. Така че се надявам да има  правителство, което да трябва да се доказва всеки ден и да печели доверието на хората всеки ден. Това е.

 

ВИЗИТКА: Елена Йончева е журналист на свободна практика, известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които и конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Снимала е филм за българската база Свети Климент Охридски в Антарктида, за ромите в Лом и др.

Родена на 27 май 1964 г. в град София. Дъщеря е на Лариса и Никола Йончеви. Има и брат Иван Йончев. Завършила е телевизионна журналистика в Москва с отличие.От 1994 до 2009 година води съвместно съжителство с политика Сергей Станишев, с когото се познават още от студентските си години в Москва. Работила е за петъчното предаване „Панорама“ на канал 1 на БНТ, била е водещ в БНТ – Канал 1 в програмата „Екип 4“.