Начало Общество Трагедия във Варна: 10 жертви, трима в неизвестност след приливната вълна

Трагедия във Варна: 10 жертви, трима в неизвестност след приливната вълна

СПОДЕЛИ
varna
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС

Изключително тежка е ситуацията във Варна.

Потвърдените жертви след бедствието снощи са девет, сред тях – две деца. Има една жертва в Добрич, а трима души се водят в неизвестност.

Във Варна е обявен ден на траур.

Няма пълна яснота каква е причината да се стигне до това бедствие.

Приливната вълна обаче е била над 2,5 м. Стихията е била от изключителен мащаб – обръщала автомобили и микробуси. Възможно е да има срутени къщи.

За да могат да се спасят, хората са се качвали по покривите на къщите си.

По разказите на очевидци приливната вълна е дошла изведнъж, напълнила е дерето и заляла къщите в близост.

През последните 15 години дерето не е било почиствано. В него има пораснали дървета, високи около 7-10 метра.

Варненският кмет Иван Портних обясни, че нормата на валежите за Варна е 53 куб. м. на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа.

Сериозните валежи са започнали около 18 ч. в четвъртък, а е станало ясно, че ситуацията е бедствена към 20 ч. Не е престанало да вали през цялата нощ.

Спасителните екипи са работили до 3 ч. и са успели да изчистят основните пътища. Работата им е била затруднена от поради спирането на тока.

По думите на кмета на Варна Иван Портних броят на жертвите вероятно ще се увеличава.

След 10 ч. пред катедралата „Успение Богородично“ ще се дава информация за това, от какво се нуждаят хората в квартал „Аспарухово“.

Веднага след бедствието във Варна във „Фейсбук“ бе създадена група „Да помогнем на Аспарухово“. В нея съпричастни хора призовават всички, които искат да помогнат с каквото могат на бедстващите варненци, да го направят.

Девет човека са преминали през спешните кабинети на болница „Св. Анна“, четирима от тях са хоспитализирани, съобщи в „Здравей, България” директорът на лечебното заведение д-р Красимир Петров.

Сред пациентите е и 7-годишно дете, което е търсило родителите си в болницата. То е прието в детска хирургия в стабилно състояние.

Майката на детето е в чужбина, а за бащата няма данни.

1 КОМЕНТАР