Начало Общество Тръгна петиция с искане за отваряне на фитнес залите

Тръгна петиция с искане за отваряне на фитнес залите

СПОДЕЛИ

След като стана ясно, че мерките ще продължат до 31 януари догодина, в интернет се появи петиция с искане фитнес залите да бъдат отворени.

Искането се мотивира с изследване на над 62 млн. посещения във спортни клубове из цяла Европа, което доказва, че рискът от заразяване със SARS-COV-2 във фитнес клубовете е равен на 0,00078%.  Първоначалните данни от проучване на университета Крал Хуан Карлос (Мадрид, Испания) и Шефилд Халъм (Шефилд, Обединено кралство) доказват много нисък риск от заразяване с коронавирус във фитнес клубовете. На база на анализирани 62 млн. посещения в спортни обекти, средният процент заразени хора е 0,78 на 100,000 посещения. От началото на изследването – 25-ти септември 2020 г., изследователите и партньорите в проекта са събрали данни от над 62 милиона посещения във фитнес клубовете. От всички тях едва 487 души са се разболели (клиенти или персонал). Данните са предоставени от фитнес оператори в Германия, Франция, Швеция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Норвегия, Швейцария, Чехия, Полша, Дания, Люксембург и Обединеното кралство. Събраните данните от изследването потвърждават, че фитнесите са безопасно място, със сравнително нисък риск за заразяване. Директорът на изследователски център към Шефилдския университет – Халъм (един от най-престижните изследователски университети в Обединеното кралство), проф. Роб Копланд, заявява, че „…Знаем, че да бъдем в добро физическо състояние помага в борбата със заболяването, както и в това да се справим психологически с втората вълна на пандемията в Европа. В допълнение, жизненоважно е спортните центрове и фитнес клубовете да останат отворени за осигуряване на здравето и благоденствието на обществото ни. Дори, правителствата на европейските държави трябва да насърчават тренирането, не да го ограничават, тъй като трябва да свикнем да живеем с вируса.“

„Залите могат да работят при спазване на всички противоепидемични мерки, които въведохте през месец май! Затова, сичтано от 22.12.2020 г. е редно, те отново да започнат да функционират. “ се посочва още в текста на петицията.