Начало Общество Tри джумала ще гонят злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица

Tри джумала ще гонят злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица

47
0
СПОДЕЛИ
restorant

kukeri

По стар обичай на 13 март 2016 година – Сирни заговезни, три джумала ще гонят злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица, за да има богата реколта през следващата стопанска година.

В двора на училището в село Бъта от 10:30 часа ще се разиграят маскарадни и кукерски игри, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“, село Бъта.

От 13:00 часа на площада на село Попинци ще се проведат „Пролетни игри около въртяшката“, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци.

Кукерски игри и народно веселие с участието на самодейните състави при Народно читалище „Васил Левски – 1925“ ще има на площада в село Елшица от 13:00 часа.

Вечерта на площада в село Оборище ще бъде разигран обичаят „Рукла“ с участието на самодейните състави при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище.

Седмица преди това, на 6 март 2016 година (Месни заговезни), традиционно в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. Празникът бе организиран от Кметство село Оборище и Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ и уважен от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки.