Начало Здраве Три витамина могат да помогнат в борбата с коронавируса и други респираторни...

Три витамина могат да помогнат в борбата с коронавируса и други респираторни инфекции

СПОДЕЛИ

Витамините А,D и E могат да ви предпазят от коронавируса и други респираторни инфекции. Това доказва британско проучване, публикувано в медицинския журнал BMJ, съобщава Business insider.

Широко е известно, че витамините играят важна роля за здравето и особено за имунната ни система. Но учените Сузана Алмоосави от Imperial College, Лондон  и Луиджи Пала от Global center for Nutrition and Health, Кеймбриж искат да установят дали витамините A,D  и E помагат срещу респираторни инфекции.

За целта те изследват данни от общо 6115 участници в британско проучване свързано с храненето, при което се описват всички храни, напитки и хранителни добавки, които те приемат в рамките на една година.

Част от участниците покриват и даже надвишават дневното изискване за консумация на витамини. Според резултатите именно те по-рядко страдали от дихателни проблеми. За разлика 33-ма участници консумирали по-малко витамини и съответно имали повече респираторни проблеми.

Учените смятат, че не само приемът на достатъчно витамини, но също и фактори като тегло, възраст, пол, пушене и доходите на участниците също са изиграли роля.

Според проучването на Алмоосави и Пала витамините A,D и E са важни за здравето на респираторния тракт и за укрепване на имунната система. Но учените установяват също така, че обратно на всеобщото схващане, витамин C  не помага особено за превенция от респираторни инфекции.

Витамин Е, от друга страна укрепва функциите на имунната система, а витамин D увеличава активността на фагоцитите, като в същото време намалява възпалителните процеси.

Поради това учените препоръчват балансирано хранене с достатъчно витамини, особено по време на пандемия. Разбира се не бива да прекалявате, тъй като прекомерния прием  също може да доведе до определени проблеми.