Начало Общество Тридесет заявления за достъп до обществена информация на граждани, фирми, НПО и...

Тридесет заявления за достъп до обществена информация на граждани, фирми, НПО и журналисти са обслужени в РИОСВ през 2014 г.

14
0
СПОДЕЛИ

111005-189901-1630-lv-ejemesechna-sankciq-naloji-riosv-sofiq-na-ekoplast-2002-largeТридесет заявления за достъп до обществена информация са обслужили експертите на РИОСВ-Пазарджик през 2014г. Това става ясно от прессъобщение на инспекцията. От правото си на достъп до информация за състоянието на околната среда са се възползвали седемнадесет институции и фирми, осем граждани,  четири неправителствени организации и един журналист.

Всички заявители са получили исканата информация или насоки къде може да бъде намерена. Едно от заявленията е препратено за отговор по компетентност. Няма издадени решения за отказ. 5 от заявленията са свързани с упражняване на законови права и интереси, 18 – с процес на вземане на решения, свързани с опазване на околната среда, 3 – с контролната дейност на инспекцията, 3 – с предотвратяване или разкриване на корупция или нередности  и 1 – с нужда от информация за изготвяне на дипломна работа. Гражданите най-често са се интересували дали имотите им попадат в защитени зони или територии и от наложените от екологичното законодателство ограничения или забрани при трайното им ползване.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация и Закона за опазване на околната среда всеки гражданин има право на достъп до информация за състоянието на компонентите на околната среда и факторите, които могат да им окажат въздействие.