Начало Бизнес Трима посланици и двама търговски съветници  посетиха „Асарел-Медет“ АД

Трима посланици и двама търговски съветници  посетиха „Асарел-Медет“ АД

СПОДЕЛИ

Дипломатическа делегация разгледа компанията и Панагюрище

asarel Трима посланици, заедно с дипломатическа делегация, посетиха  „Асарел-Медет“ АД на 1 юли.

Председателят на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов представиха предприятието пред посланика на Испания Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа, посланика на Аржентина Н. Пр. г-н  Гийермо Салвадор Асрак и посланика на Индонезия Н. Пр. г-н  Бунян Саптомо. В делегацията участваха още и двама търговско-икономически съветници – г-жа Ан Дефурни от Посолството на Белгия и  г-жа Мария Перес Моро от Посолството на Испания в България. Сред гостите бе и г-н Стефан Мирев – заместник-областен управител на Пазарджишка област. Изказана бе благодарност на посланиците на Испания и Аржентина за голямата логистична подкрепа на тези държави за българските антарктически експедиции.

asarel3Дипломатите се запознаха с историята и постиженията на „Асарел-Медет“ АД, като разгледаха фирмената експозиция и атрактивните експонати на стари минни машини в предприятието. Гостите посетиха диспечерната площадка за автоматизирано управление на рудник „Асарел“, Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед и изцяло модернизираното наскоро флотационно отделение на Обогатителната фабрика.

asarel2След производствената обиколка дипломатите оставиха вълнуващи послания в Почетната книга на „Асарел-Медет“ АД, като посочиха, че са впечатлени от модерното оборудване, грижата за природата и социалната отговорност на предприятието. В рамката на визитата си те разговаряха с ръководството на „Асарел-Медет“АД за разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в Испания, Аржентина и Индонезия, като държави с развита минерално-суровинна индустрия.

Делегацията посети спа хотел „Каменград“ и разгледа новата спортна зала „Арена Асарел“ и музейния комплекс със залата трезор на Панагюрското златно съкровище. В Панагюрище в разговорите с гостите се включиха председателят на Общинския съвет г-н Станимир Велчев и заместник-кметът на общината Георги Павлов.

По предложение на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД между Община Панагюрище и чуждестранните дипломати бе договорено в кратък срок да се обсъдят възможностите за установяване на договорни отношения и побратимяване на Панагюрище с градове от тази държави. Разисквани бяха и възможностите за рекламиране на Панагюрска община като подходящо място за инвестиции в проекти като „Вилно селище и голф игрище в с. Панагюрски колонии“, „Развитие на балнеокомплекс в село Баня“ и други.