Начало Общество Трима ученици от Панагюрище преминаха първото класиране на конкурса “1000 стипендии”

Трима ученици от Панагюрище преминаха първото класиране на конкурса “1000 стипендии”

81
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

1000stipendii

 

Трима ученици от Панагюрище преминаха първото класиране на конкурса “1000 стипендии”. Имената на учениците, които преминават първото класиране за стипендии за учебната 2015/2016 година бяха обявени на сайта на проекта в края на юли. Това са Георги Кръстев Лисков от 11 клас, Магда-Лина Панкова Узунова от 8 клас и Петър Райков Василев от 8 клас.

Кандидатстващите е трябвало да представят есе по предварително зададена тема. Тази година до втори кръг преминават 1485 кандидати, с които през септември и октомври на текущата година ще се проведат индивидуални интервюта – по телефона или с лично присъствие. Финалното класиране се обявява на 1 ноември.

ПРОЕКТ “1000 СТИПЕНДИИ” е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен. „1000 стипендии“ е социално-образователен проект, затова обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства. Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е 60 % от финалистите.

Спечелената основна стипендия се състои 500 лева за цялата учебна година, 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии”.

През изминалата учебна година стипендианти бяха четирима ученици от панагюрска община.

Иван Узунов спечели основна стипендия за изобразително изкуство.
Втората основна стипендия бе за Петър Василев за театрално изкуство. Специална стипендия за литература спечели Кадри Демировски. Поощрителна стипендия за литература получи Ивана Бобекова.