Начало Вдъхновяващи истории Тримата младежи от Оборище, които помогнаха на възрастна жена, са сред „Достойните...

Тримата младежи от Оборище, които помогнаха на възрастна жена, са сред „Достойните българи“ на 2019 г.

СПОДЕЛИ

На 12 март се проведе церемония по награждаване, във връзка с кампанията на в. „24 часа“ – „Достойните българи“. Това е 17-то издание на инициативата. От 2003 г. вестникът разказва вдъхновяващи истории на обикновени българи, направили необикновени неща, и ги награждава на специална церемония.

Сред тазгодишните отличени бяха и Делчо Михов, Радослав Карбанов и Цветан Ралчев – младежите от Оборище, които в края на януари помогнаха на възрастна жена от селото.

Припомняме, че тримата забелязали възрастна жена на изхода на Оборище към Поибрене. Било късно, а на момчетата им направило впечатление, че жената е на възраст, сама и наметната с одеало вместо връхна дреха. Те я заговорили, оказало се, че бабата се е загубила и най-вероятно страда от деменция. Поради това не била в състояние да даде каквато и да е информация за себе си.

Младежите я качили в колата на единия от тях и я закарали в дома на кмета на селото Милко Ангелов. Не след дълго се установило коя е жената, били повикани нейни роднини, живеещи в Панагюрище, които пристигнали и се погрижили за нея. Така историята завършила с хепиенд.

Искам да благодаря на момчетата за тяхната отговорност и проявената човещина. Дано има повече такива млади хора.“ – коментира пред ПИА кметът Милко Ангелов. Той уточни, че момчетата са около 19-20 годишни, двама са студенти, а третият работи в Панагюрище.