Начало Общество Църквата почита днес паметта на Свети ап. Андрей Първозвани

Църквата почита днес паметта на Свети ап. Андрей Първозвани

СПОДЕЛИ

Църквата почита днес паметта на Свети ап. Андрей Първозвани. Имен ден празнуват Андрей, Андрея, Андриян, Андро, Храбър и Първан.

Името Андрей означава „мъжествен, здрав, кален”. В народната традиция този ден е по-известен като Андреевден и се свързва с прехода между есента и зимата.

Апостол Андрей е първият от 12-те апостоли, когото Исус повикал, за да тръгне с него.

Андрей жадувал за божествената истина още от най-ранна възраст. Когато в Юдея се появил Йоан Кръстител, той станал един от неговите ученици. Един ден Йоан посочил на Андрей минаващият през народа Исус и му казал: “Ето агнеца Божи!”. Когато чул това, Андрей тръгнал след Христос и прекарал с него целия ден. След това той намерил брат си Симон (Петър) и му съобщил за идването на Спасителя.

В народната традиция този ден се нарича още Едрей, Едрин или Мечкин ден. Народът е вярвал, че Свети Андрей е покровител на мечките. Преданията разказват, че светецът идва, яхнал мечка, и прогонва дългите нощи. Според народното вярване от 30 ноември започва нарастването на деня.

На трапезата се слагат боб, леща, царевица, жито и други зърнени храни, защото те са символ на плодородието. Всеки трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината и да му наедрява късметът като варено зърно.