Начало Общество Църквата почита днес св. апостоли Иродион, Агав, Руф

Църквата почита днес св. апостоли Иродион, Агав, Руф

СПОДЕЛИ

Църквата почита днес св. апостоли Иродион, Агав, Руф и др. 

Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на областта Киликия в Мала Азия и бил съгражданин на свети апостол Павел. Той бил сътрудник на светите апостоли и ревностен проповедник на Христовото учение между юдеите и езичниците. Като слушали неговата проповед, мнозина повярвали в Иисуса Христа и се кръстили. За усърдното му служение на Църквата светите апостоли го поставили епископ в гр. Неопатрида. Той страдал много за вярата. Веднъж враговете му дотолкова го измъчвали, че той изпаднал в безсъзнание. Като помислили, че е вече мъртъв, мъчителите се отдалечили от него. Но светият мъченик оздравял и след това проповядвал евангелското слово в Рим заедно със св. ап. Петър.

Реклама

След мъченическата смърт на св. ап. Петър апостол Иродион заедно с много други християни бил посечен с меч в Рим.

Свети апостол Агав проповядвал в Йерусалим и Юдея. Той притежавал пророчески дар. Свети апостол Руф пък е бил епископ в гръцкия град Тива. 

Всички те проповядвали ревностно словото божие в различни области на Римската империя. Те претърпели мъчения за вярата си в Иисуса Христа и отдали живота си в себежертвено служение на бога и на ближния.