Начало Общество Църквата почита паметта на Св. Иван Рилски

Църквата почита паметта на Св. Иван Рилски

СПОДЕЛИ

Българската православна църква почита паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец, един от най-големите български светци, покровител и застъпник пред Бога.
По традиция стотици посещават на този ден Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км над Светата Рилска обител. Днешният празник се нарича „Отчов ден“. Той се отбелязва и във всички храмове в страната, носещи името на светеца.

Поради звуковата близост обаче повечето хора го назовават „Очов ден“ и се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.
На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 г. Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.