Начало Общество Църквата почита паметта на Свети Йоан Златоуст

Църквата почита паметта на Свети Йоан Златоуст

СПОДЕЛИ

На 13 ноември православната църква почита паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата „светители“ –„вселенски учители“, наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Той бил велик християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден в Антиохия, Йоан получил добро образование. Първоначално започнал да работи като адвокат, но после се посветил изцяло на вярата в Исус Христос.

В последствие той прекарал 4 години в пустинята, в пълна изолация от света, изучавайки Христовата вяра. През 397 г. Йоан Златоуст бил избран за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата и помагал на бедните повече, отколкото на богатите. Това не се харесало на населението, което искало да се радва на светски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на заточение, но по пътя починал, изричайки вечните думи „Слава Богу за всичко“.

Освен св. литургия, Св. Йоан е оставил много трактати, писма (около 240) и проповеди. Съхранени са повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза от печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома.

Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник„Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и който съдържа избрани цитати от Златоустовото писмено творчество.