Начало Общество Църквата почита преп. Даниил Стълпник

Църквата почита преп. Даниил Стълпник

СПОДЕЛИ

Църквата почита днес преп. Даниил Стълпник. Той се родил в Месопотамия. Когато навършил 12 години, напуснал бащиния дом и постъпил в манастир. Родителите се зарадвали и му пожелали успех в спасителния подвиг. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревност към молитва и труд.

След няколко години игуменът го изпратил в Антиохия по работа. Даниил се радвал, защото му се представяла възможност да посети преподобни Симеон Стълпник, което отдавна желаел. Той получил благословение от св. подвижник.

След това Даниил се върнал в своята обител. Скоро игуменът починал и братята искали да изберат за игумен Даниил, но той ги отклонил, като вместо себе си им посочил друг достоен човек, а сам напуснал манастира, за да изпълни отдавнашното си желание – да посети Йерусалим. Но междуособните войни и смутове затруднявали пътуването до светите места.

Даниил се отказал от намерението си. Недалече от Византион той си построил стълб и там денем и нощем прекарвал в постоянна молитва. Случило му се да претърпи много гонения и клевети, но всичко понасял спокойно, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога. Даниил се прославил с мъдрост и благочестие. Тълпи посетители се стичали при неговия стълб, за да получат наставления; ученици се заселвали около него; царе и сановници искали неговия съвет и благословение.

Подвизавал се по такъв начин 33 години, починал в дълбока старост.