Начало Общество Църкватата почита днес св. мчк Нестор

Църкватата почита днес св. мчк Нестор

СПОДЕЛИ

Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците му, името е древногръцко и означава „завърнал се у дома“ и „мъдър“.

Св. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори в житието на св. Димитрий Мироточиви. Той победил любимия борец на цар Максимиан – Лий, заради което бил обезглавен.

Реклама

Според народните вярвания от 27 октомври започват мишите празници, българите го наричат Мишкинден. Мишките били голяма заплаха за реколтата и – за да се опазят от тази напаст, хората правели специални ритуали за омилостивяването или прогонването им. Легендата разказва, че когато Нестор убил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и оттогава селскостопанските труженици нямали мира от белите им.

На Мишкинден най-старите жени във всяка къща замазвали с кал пред огнището и по ъглите на стените, за да замажат очите на мишките. При друг ритуал пък си зашивали полите на дрехите, за да зашият устата на цвърчащата напаст. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде.

Друг ритуал бил мишата сватба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, местният свещеник ги венчавал и после цялото село изпровождало младоженците, за да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде далече, че да не могат да се върнат по старите си дупки.

Народът вярва, че споменаването на думата „мишка“ днес носи нещастие. 

Денят на св. Нестор е отреден за садене на лози край къщите и на овошки, които да красят красят дворовете и да дават сладък плод.