Начало Общество ДЦВХУ „Св. Св. Козма и Дамян“ отпразнуваха Бабинден

ДЦВХУ „Св. Св. Козма и Дамян“ отпразнуваха Бабинден

СПОДЕЛИ

Днес в Дневния център за възрастни хора "Св. Св. Козма и Дамян" отбелязаха Бабинден като възродиха целия  ритуал по къпането и повиването на новороденото.
Бабинден идва от древността, живее в настоящето и мисли за бъдещето. На този ден беше посветено и тържеството,а инициатори на събитието бяха както потребители, така и служителите на Дневния  център. Пресъздаден беше обичаят  "Къпане на бебето". Като в истински театър, в ролята на бабата се превъплъти Паца Ангелова – най-възрастната потребителка (89 години), а в ролята на младата невеста Делка Йорданова – служител в ЦДВХУ.

 

Баба Паца разказа, че нейното поколение са дошли на този свят под парещото слънце и силния пек, до сърпа, паламарката и мотиката. Тя окъпа бебето,пови го, благослови го и го предаде на майката. Младата невеста целуна ръка, благодари и изказа свои мисли, че сегашните млади не знаят що е повой и изказа благодарност на хората в бяло. Всички изслушаха спомен, прочетен във вестника, на една млада майка израснала в дом като подхвърлено дете. Празникът завърши с разчупена от бабата погача. За финал всички се хванаха на хоро, водено от баба Паца,повеселиха се и си  пожелаха здраве. Доволни от празненството, възрастните хора пожелаха на младите да има в семействата повече деца, повече сговор и да се предават традициите от поколение на поколение.

 Към поздрава се включи и Савина Гешанова – директор на ДЦВХУ "Св. Св. Козма и Дамян",която си пожела в центъра да има повече поводи за такива тържества. Малко по-късно Дневният център беше посетен и от представители на Младежката организация на ГЕРБ Панагюрище. Младежите им подариха гирички, които ще  помогнат на възрастните хора за по-добрата рехабилитация.  А възрастните хора им показаха част от ритуала,пожелаха им здраве и да запазват и предават традициите.