Начало Общество Центърът за настаняване на деца от семеен тип бе открит в Деня...

Центърът за настаняване на деца от семеен тип бе открит в Деня на Свети Иван Рилски

СПОДЕЛИ
restorant

cnst3В Деня на покровителя на православния българския народ – Св.Иван Рилски, в Панагюрище бе открит Център за настаняване на деца от семеен тип.

Той бе осветен от архиерейския наместник на Панагюрската духовна околия отец Атанас Манолов, който подчерта, че децата имат нужда от закрила и любов. Радвам се, че изпълнихме един прекрасен проект, а грижата за децата, настанени тук ще е на общината, социалните институции, на цялото общество, подчерта в приветствието си зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова. На откриването присъстваха зам.-областният управител Диана Варникова, директорът на областната дирекция „Социално подпомагане“ Цветелина Арапова, общински съветници, представители на неправителствения сектор, медии и дори комшии от квартала. Те с интерес разгледаха Центъра, в който има чудесно обзаведени стаи, кухня и трапезария, голям хол, санитарни и сервизни помещения. За бъдещите обитатели ще се грижи млад екип, ръководен от Людмила Иванова. Капацитетът на Центъра е за 12 деца. Някои от тях ще дойдат да разгледат бъдещия си дом още във вторник, а от началото на другия месец вече ще бъдат настанени в новия дом. Съгласно разпоредбите на Европейския съюз и националната политика в тази посока, децата ще бъдат в среда, близа до семейната. Центърът разполага с красив двор, а на покрива са монтирани слънчеви панели.
Директорът на областната социална служба Цветелина Арапова похвали общината,като подчерта, че това е първият открит дом в областта от общо осем, започнати. Безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз и държавния бюджет по проекта, наречен „С мисъл за теб“, са над 700 000 лева.

Още снимки вижте тук