Начало Общество Цоцорковият род се събра в Панагюрище за четвърти път (ВИДЕО)

Цоцорковият род се събра в Панагюрище за четвърти път (ВИДЕО)

603
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Цоцорков род

Близо 400 представители на Цоцорковия род, един от най-старите и известни панагюрски родове, се събраха днес на Четвъртата родова среща. Потомците на Стоян Атанасов Бояджи – Цоцо пристигнаха от различни краища на страната в чест на 140-ата годишнина от Априлското въстание и на 210 години родословие. Домакини на срещата бяха братя Светомир, Лъчезар и Димитър Цоцоркови.

Участниците в родовата среща се събраха на пл. „20-ти април“, след което водени от духов оркестър „Делчо Радивчев“ и мажоретен състав към СОУ „Нешо Бончев“ се отправиха към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ където поднесоха венци и цвета.

Стълбището пред сградата на читалище „Виделина“ едва събра всички за традиционната обща родова снимка. След снимката на площад „20-ти април“ се изви кръшно българско хора. От там, всички присъстващи се отправиха към залата на кино „Модерен театър“.

Празничният концерт бе открит от изпълнението на духов оркестър „Делчо Радивчев“ , последван от пламенния танц на мажоретен състав към СОУ „Нешо Бончев“.

Единият от домакините на родовата среща проф.д-р Лъчезар Цоцорков заяви, че е горд от факта, че са се събрали именно в кино „Модерен театър“, където е възродена традицията на баща му да се излъчват най-новите премиерни филми и панагюрци да могат да се радват на магията на седмото изкуство едновременно с жителите на столицата и на други големи български градове. Той допълни, че е горд от приноса на рода за съвременния социално-икономически облик на общината и от осъществените проекти през изминалите 5 години, както и от благотворителната дейност, извършвана от фондация „Цоцорков род“.

Специални гости на Четвъртата среща на Цоцорковия род бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, кметът на община Стрелча г-н Стойно Чачов, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов и заместник-областните управители на Пазарджишка област Гинче Караминова и Стефан Мирев.

Кметът на общината г-н Никола Белишки благодари на всички членове на Цоцорков род, че фондация „Цоцорков род“, заедно с всички свои съмишленици прави нашия роден край едно от най-добрите места за живеене. „През последните 5 години в Общината се реализираха няколко големи инфраструктурни проекти – залата трезор, двете копия на панагюрското златно съкровище, спортната зала и модерния медицински комплекс. Всичко това е благодарение на патриотизма и родолюбието на членовете на Цоцорковия род“ – допълни Белишки.

Г-н Белишки връчи на проф.д-р Лъчезар Цоцорков почетния юбилеен знак, по случай 140-ата годишнина от избухването на Априлското въстание – копие на кокардата на въстаника Георги Нейчев, която е един от първите държавни символи по време на Април 1876 година.

Акцент на Четвъртата родова среща бе представянето на проектите на фондация „Цоцорков род“, сред които са подпомагането на талантливи деца, изработването на реплики на панагюрки носии и най-новото издание на фондацията – книгата „Духовният венец на Панагюрище“, с автори Атанас Атанасов, Боян Ангелов и Ирина Ботева.

Специални подаръци получиха най-възрастният представител на рода 89-годишния Стойко Иванов Цоцорков и най-малкият представител – едномесечната Мила Тодорова Влайкова.

Подаръци получи и най-младият продължител на рода единадесетмесечният Никола Иво Атанасов, както и Йордан Димитров Цоцорков и близнаците Стилиян и Недислав Цоцоркови.

Цоцорков род

На сцената на кино „Модерен театър“ се изявиха талантливите деца и младежи на Цоцорковия род – Теодора и Лъчезар Цоцоркови, Мария Димитрова-Цоцоркова и Мила Карабатакова. Глас на сцената извиси и стипендиантката на фондация „Цоцорков род“ и носителка на множество отличия от музикални конкурси Виктория Манева. В празничният концерт взеха участие и панагюрските изпълнители Цвятко Ценов и Никола Скачков, известният с музикалната си кариера в страната и чужбина Светомир Димитров – Цоцорков, както и тенорът с панагюрски корени Стоян Финджиков.

Водеща на празничната програма бе актрисата Василка Сугарева.

Получени бяха поздравителни адреси от министъра на културата Вежди Рашидов и представители на много институции и неправителствени организации.

Празникът продължи с коктейл с дегустация на домашни панагюрски баници, вина и ракии, направени от представители на рода. Компетентно жури оцени и отличи най-добрите.

Още снимки от събитието можете да видите ТУК.