Начало Общество Цветница е! В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки

Цветница е! В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки

СПОДЕЛИ

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди празника Великден.

Празнува се в неделята (пада се на 9 април за 2017 година) след Лазаровден (Лазарница). Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вайа (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Религиозна страна на празника Вход Господен и поверия

На този ден християнската църква празнува влизането на Спасителя – Господ Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

 

Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки бяло магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него и слагат под краката му дрехите си и маслинови или палмови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да посрещне Спасителя Господ Иисус.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил събралите се в двора селяни и купувачи на стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

 

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. С тях жените баят и против уроки и болести. Окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите или маслиновите клонки, с които е бил посрещнат при влизането в Йерусалим Иисус Христос.

На Цветница не изхвърляйте миналогодишните върбови клонки, преди да донесете нови от църквата и не забивайте нож в хляба.

В този ден, който е през периода на постите, православната църква разрешава също така да се поднесе и риба на празничната трапеза.

 

Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена, които са производни или произлизат от названия на растения и най-вече цветя:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Детелина, Дилян, Диляна, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лила, Лили, Лилия, Лиляна, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Маргарита, Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомила, Цветомир, Цветомира, Цвятко, Цено, Явор, Ясен и Ясмина (или накратко всички, които носят ‘цвете’ в името си)