Начало Здраве Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза

Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза

СПОДЕЛИ
Болница
Безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза ще извършат специалистите от Клиниката по гръдна хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал”. Консултациите ще се проведат от 12 до 16 август, от 9.00 до 14.00 часа.
България е ендемичен район за заболявания на щитовидната жлеза и честотата им в страната ни е сравнително висока. Началникът на Клиниката доц. д-р Румен Филипов поясни, че за разлика от преди години, сега при пациентите най-често имаме автоимунен тиреоugum на Хашимото и по-рядко на Базедов. Наблюдава се и известно зачестяване на случаите с рак на щитовидната жлеза.
Пациентите, в зависимост от вида на нарушението на функцията на щитовидната жлеза, най-често се оплакват или от отпадналост, сънливост, забавяне на реакциите и мисловния процес, чупливост на ноkmume u kocama, суха Кожа или пъk с повишена потливост, нервност, напрегнатост, безсъние, сърцебиене. При част от болните с болестта на Базедов може да се наблюдава и изпъкване на очните ябълku (екзофталм), което при по-голяма изразеност създава условия за увреждане на очите.
Ехографията на щитовидната жлеза е едно от ефективните изследвания В ранната диагностика и превенция на заболяванията, свързани с нея.
Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581