Начало Спорт Туристи от четири общини и англичани са потвърдили за маратона „По стъпките...

Туристи от четири общини и англичани са потвърдили за маратона „По стъпките на априлци“

СПОДЕЛИ

12804726_1318698994813812_7116645419264749369_nНабира скорост подготовката за провеждане на Панагюрския туристически маратон на 1 и 2 май тази година. Четири са общините, които до този момент са проявили интерес към това събитие – Панагюрище, Пазарджик, Пещера и Септември. Маратонците от Великобритания също потвърдиха своето участие и вече са взели билети за България за съответните дати, съобщават от Сдружение за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“ – Панагюрище на своята страница във Фейсбук.

Тази година панагюрският маратон ще се проведе за дванадесети път. Инициатор и организатор на това събитие преди години стана емблематичния панагюрски турист Хари Иманов, а съорганизатор –Туристическо дружество „Бунай“. За съжаление преди 6 години тази хубава инициатива бе преустановена.

През 2011 г. в Панагюрище ние създадохме Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“ с основна цел „…да създава условия за формиране и дистрибутиране на конкурентноспособни туристически продукти“. Едновременно с това, ние се ангажираме „…да развиваме традициите на туристическото движение в Панагюрище, ръководейки се от етичните принципи и послания на Алеко Константинов и Павел Делирадев.“ /чл. 7 и чл. 8 от Устава на Сдружението/.

Верни на своите принципи, членовете на Сдружението решихме да възродим традицията, докато споменът за нея е все още жив. Тъй като след такова прекъсване трябваше да започнем отначало, решихме да променим използвания до този момент маршрут. Предвиденият от нас нов маршрут на маратона свързва възрожденските градове Панагюрище и Копривщица, обхваща Същинска Средна гора, където се намират повече исторически места и живописни местности, намаля до минимум движението по асфалт и не на последно място – в по-голямата си част следва създадените от нас туристически маркировки преди четири години.

Този вариант на маратона ще ни позволи да преминем през множество исторически и природни забележителности, свързани с туристически маршрути. Съществуват само два участъка, през които няма указана туристическа маркировка, но ние ще маркираме и тях веднага след като си осигурим финансиране. Ако това не се случи до края на месеца – ще подсигурим настоящето събитие чрез светлоотразителни лентички по дърветата.

Стартирането на туристическия маратон ще започне непосредствено след ритуала по издигане на Националното знаме на република България и поднасяне на цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”, чието начало е от 10.30 ч. на 1 май. След поднасянето на цветя и венци на Вечния огън групата ще се отправи по стъпалата на Мемориалния комплекс и оттам – по туристическата пешеходна пътека към в. Бунай. Пътеката следи маршрут №10 /синя маркировка/ от картата на туристическите маршрути в Панагюрското Средногорие. На паметника на Априлци, издигнат на мястото, където е последния рубеж на отбраната на Панагюрище през Април 1976 г., отново ще бъдат поднесени цветя.

След паметника на Априлци туристическата пътека продължава в североизточна посока. Групата последователно ще премине през Балабанова кория, в. Висок, м. Манастир, в. Арбут, ще подсече от югоизток в. Стръмонос и ще прехвърли главното било на Средногорието на ниво 1500 м. Тази част от пътеката е безводна, първата чешма се намира в м. Три кладенци, след пресичането на билото на около 500 м западно от в. Бунай.

След чешмата, където ще бъде направена първата почивка, ще се напусне маршрут №10 и групата ще се отправи по немаркиран участък към гр. Копривщица, където ще бъде организиран подкрепителен пункт. След кратка почивка маратонците ще поднесат венец пред Мавзолея-костница, построен в памет на загиналите през Априлското въстание и ще се отправят отново към планината по маршрут №6 – „По пътя на Кървавото писмо“ /зелена маркировка/ След Хайдушката чешма маршрутът ще се отклони по червената билна маркировка /№1/ и след около половин час ще доведе групата до туристическата база на Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“ в м. Манзул. Тук ще бъде организиран втория подкрепителен пункт.

След почивката, продължавайки по билната маркировка, групата ще премине през курортното селище Панагюрски колонии, след което в подножието на в. Братия ще продължи по туристическата маркировка № 5 /зелена/. На мястото където се разделят двете маркировки ще бъде организиран третия подкрепителен пункт. Югозападно от в. Братия маркировка № 5 се слива с маркировка № 4, идваща от м. Оборище и се продължава до х. Братия.

След х. Братия следва втория немаркиран участък, който се спуска стръмно до р. Кьойдере, ляв приток на р.Тополница, продължава срещу течението на реката и се изкачва до х. Сакараджа, подсичайки едноименния връх от север. За характера на този участък можем само да отбележим, че местните туристи остроумно го наричат „Кучешка мъка“. В хижата ще бъде организиран четвъртия подкрепителен пункт. След хижата ще се продължи отново по червената билна маркировка до в. Лисец и оттам по маркировка №4 през историческата местност Сивата грамада ще започне спускането до м. Оборище.

По-важните исторически местности и забележителности в близост до туристическия маршрут са: мемориалът Априлци; старият паметник от 1928 г.; паметната плоча в м. Балабанова кория, където е предпоследния отбранителен рубеж на панагюрските въстаници през 1876 г.; тракийските жертвеници и светилища в местностите Арбут, Стръмонос, Бунай и Белотруп, вкл. и скалният феномен „Птицата“; мавзолеят-костница в г. Копривщица; гробът на Стоян войвода при Хайдушката чешма; отбранителните траншеи на в. Сакараджа, свързани с походите на Владислав Варненчик през 1443 и 1444 г.; в . Вран камък, където са се събирали организаторите на въстанието; могилата Сива грамада, откъдето оттеглящите се към Стара планина въстаници са виждали потъналото в пламъци Панагюрище и паметникът в м. Оборище, – символ на възродената българската държавност.

Общата денивелация на поход е 2700м. Изминавайки 100 км без почивка през нощта, участниците в похода доброволно ще пожертват обичайния си комфорт за 24 часа, за да изразят своята съпричастност към подвига на Априлци. „Планината е храм, в който отиваме, за да се пречистим“ – това са думи на българския покорител на Еверест, Методи Савов.
Ще продължаваме да ви информираме за конкретните изисквания за участието в похода. Ако нямате търпение, още сега можете да се запишете на тел. 0886563640, в офиса на Сдружението на бул. „Г. Бенковски“ № 7, на e-mail palytra@abv.bg, или на сайта на Сдружението във Фейсбук – САТ „Павел Делирадев“