Начало Местна власт Тв Европа излъчи репортаж за посещението на посланика на САЩ Ерик Рубин...

Тв Европа излъчи репортаж за посещението на посланика на САЩ Ерик Рубин в Панагюрище(ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Посланикът на Съединените американски щати в България Ерик Рубин посети град Панагюрище. Там той проведе редица ключови срещи. Основен акцент беше поставен върху образованието, културата и икономическото развитие на града. С кмета на Панагюрище Никола Белишки и с представители на най-големия работодател в региона посланик Рубин обсъди възможностите за бъдещо сътрудничество.

Трезорът на Панагюрското златно съкровище, американското оборудване в многопрофилната болница „Уни Хоспитал“ – това са само част от нещата, които видя по време на своето посещение в Панагюрище посланикът на САЩ в България Ерик Рубин. В града той проведе и редица знакови разговори. С председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителния директор на „Асарел-Медет“АД инж. Делчо Николов бяха обсъдени възможностите за нови проекти и разширяване на контактите.

Ерик Рубин – посланик на САЩ в България:

„Имам много положително впечатление от днешния ми ден относно икономическото и социалното развитие на града. Виждам усилията, които се полагат, за да се преодолеят предизвикателствата пред, които сте изправени.“

Добра и изключително ползотворна. Така председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков описа работата на предприятието с други водещи американски компании. Специално внимание беше обърнато върху последователните инвестиции в модерни технологии, както и върху екосъобразното и безопасно производство. От 1999 година до 2017 в нови технологии и в безопасност на труда са инвестирани над 1 милиард и 100 милиона лева. По време на своето посещение посланик

Рубин беше придружен от своята съпруга Никол и делегация от американското посолство. Изключителен интерес предизвика обяснението за това как работи системата за автоматизирано управление на рудник „Асарел“, както и иновативната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед. атмосфера Видео: Цветя пред паметната плоча на американския журналист Дженурелиус Макгахан поднесоха председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и посланик Ерик Рубин. Репортажите на Макгахан оставиха ярка следа в Европа, разказващи за изпепеленото през 1876 година Панагюрище.

Преди да отпътува от Панагюрище посланик Рубин проведе работна среща и с кмета на общината Никола Белишки.Основен фокус в тяхната съвместна работа ще бъде поставен върху културата и образованието, както и върху социално и икономическото развитие.

Ерик Рубин – посланик на САЩ в България:

„Изключително много същ щастлив, че най-големият работодател тук „Асарел Медет“ е партньор с най-голямата минна компания в САЩ, което съм сигурен, че ще доведе до последващи инвестиции.“

Американската делегация имаше възможността да посети и МБАЛ „Уни Хоспитал“. В нея са инвестирани над 100 милиона лева чрез публично-частно партньорство между „Асарел-Медет“АД и Община Панагюрище. На сбогуване посланик Рубин подари на кмета на града, книга събрала в себе си историята на архитектурата американския град Чикаго.