Начало Бизнес TВ Европа с репортаж за дуалното обучение в Панагюрище

TВ Европа с репортаж за дуалното обучение в Панагюрище

СПОДЕЛИ

От есента на 2017-та 18-годишният Владислав Зубев, който учи за автомонтьор в Панагюрище, прилага знанията си и на практика. И то в една от най-големите компании за добив и преработка на медна руда.

Три дни в седмицата Владислав е ученик, а два дни – работник. За труда си той получава заплата, на трудов договор е, а тъй като е и отличник, е стимулиран със стипендия – но не само от училище, а и от фирмата, в която работи. Това си има и цена, която за Влади не е проблем да плати.

Славка Иванова пък се обучава да следи работата на машините, с които се добива и преработва рудата. Твърдо подкрепя дуалното обучение, защото смята, че е шанс за реализация на много хора. Компанията набира бъдещи кадри и със стажантска програма.

Хората, които обясняват на стажантите и учениците в дуално обучение, са наставници от самата компания. Освен че са професионалисти в своята област, те са преминали и педагогическо обучение.

Този тип обучение носи ползи и за двете страни. От компанията посочват, че освен, че забелязват свои бъдещи служители, самите ученици израстват и стават по-отговорни.

Обучителните програми ще продължат, категорични са от компанията. За следващата учебна година в Панагюрище очакват нови 24 ученици, като паралелно ще продължи работата с дванадесетокласниците.

Текст и видео :tvevropa.com