Начало Общество Шестокласници от поибренското училище имаха изпълнен с емоции интердисциплинарният урок

Шестокласници от поибренското училище имаха изпълнен с емоции интердисциплинарният урок

СПОДЕЛИ
На 13 януари в урока по руски в 6 клас на ОУ „Свещеник Недельо Иванов“ в село Поибрене беше използван интердисциплинарният подход, който дава възможност за допълващи елементи в методиката на обучение.
Темата на урока бе „Полезно и вредно”, а интердисциплинарното взаимодействие руски език – технологии и предприемачество – музика.
Основната цел беше чрез диалози под формата на ролева игра учениците да затвърдят лексикалните си знания по руски език за ястия и напитки, да развият умения как да поръчват храна и напитки и да разбират информацията от меню в заведение за хранене.
Предварителната подготовка на интердисциплинарното взаимодействие за урока включваше:
– разделяне на класа на два екипа;
– подсигуряване на хранителни продукти, ядки, стъклени и пластмасови чаши, безалкохолни напитки /бутилки с вода, натурален сок, студен чай, /;
– приготвяне от учениците на хамбургери, сандвичи и палачинки в часа по технологии и предприемачество при г-н Иван Кисьов.
В първия екип в роля като продавач/човек зад щанда/ влезе момиче, а като клиенти в роля влязоха четири момчета и едно момиче.
Във втория екип в роля като сервитьор влезе момиче, а като клиенти в ресторант бяха момче, две момичета и учителката по руски език Павлина Вайсилова.
Урокът започна и завърши с руски песни, изпети от целия клас.
Преди да се пристъпи към ролевите игри, под формата на въпроси и отговори бяха припомнени знанията на изучените до момента нови думи по темата.
Очаквано най-вълнуваща за учениците беше частта от урока, в която двата екипа демонстрираха практико-приложими умения, разигравайки диалози. Градусът на емоцията не спадна и след тях, тъй като между част от учениците възникнаха спонтанни въпроси и отговори на руски по темата на урока.
Резултатът от интердисциплинарния подход в урока е с положителен знак: екипна работа, продуктивно-познавателни елементи на основата на разностранна умствена дейност на учениците; емоционално съпреживяване и повишаване на мотивацията на учениците за по-активно участие в урочната работа.
Урокът беше наблюдаван от г-жа Дидка Пенева, директор на училище ОУ“Свещеник Недельо Иванов“.

Информация и снимки: ОУ“Свещеник Недельо Иванов“.