Начало Любопитно Участници в ХХII конгрес на международната Карпато-Балканска геологическа асоциация на посещение в...

Участници в ХХII конгрес на международната Карпато-Балканска геологическа асоциация на посещение в Панагюрище 

СПОДЕЛИ

Мария Бегова

На 6.09. 2022 година група геолози, водена от проф. Филип Мачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше в Панагюрище. Посещението е част от програмата на ХХII-я конгрес на Международната Карпато-Балканска геологическа асоциация. Конгресът ще се проведе от 7 до 11 септември 2022 г. в гр. Пловдив в сградата на Аграрния университет. Събитието е юбилейно и е посветено на 100-годишнината от основаването на асоциацията и в него ще се включат геолози от цял свят.

Асоциацията е създадена през 1922 година като Карпатска геологическа асоциация с цел обединяване на учените-геолози, които проучват района на Карпатите. След Втората световна война, на конгреса в Мексико през 1956 г. е решено асоциацията да се разшири и да бъдат обхванати и други региони. Така се ражда Карпато-Балканската геологическа асоциация, на която и България е член.

През годините българските учени със свои фундаментални и приложни изследвания допринасят за развитието на геологията и другите науки за Земята. Партньори в организирането на юбилейния ХХII конгрес на Асоциацията от българска страна са Геологическият институт към БАН, Геолого-географският факултет на Софийския университет, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“- София.

Чуждестранните гости се запознаха с историческите забележителности и геологическата характеристика на Панагюрище и региона и си направиха снимка за спомен пред паметника на Райна Княгиня.