Начало Общество Учебната година се удължава. Учениците от 1. до 3. клас ще учат...

Учебната година се удължава. Учениците от 1. до 3. клас ще учат до 23 юни

СПОДЕЛИ
мон

Учебната година за част от учениците се удължава. От 1. до 3. клас тя ще приключи на 23 юни 2021 г., а за тези от 4. до 11. клас на 30 юни 2021 г. Това стана ясно от промени в заповедта за календара на учебната година на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.  

Досега учебната година за тези от 1. до 3. клас трябваше да приключи на 7 юни, като последната седмица е определена за проектни дейности. С промените ще приключи на 23 юни, като последните седмици ще са неучебни и ще се ползват за „компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в това число и обучение в електронна среда“, а времето за ползването им се определя от решение на съответното училище.

Учениците от 4. до 11. клас ще приключат втория срок си на 30 юни, което означава, че записаните в 4., 5. и 6. клас ще учат с две седмици допълнително, които също ще се ползват за компенсиращи мерки и ще са неучебни.

Вторият срок за учениците от 7. до 12. клас започва на 4 февруари 2021 г., а за всички останали в зависимост от решението на съответното училище.

Учениците от 12. клас ще завършат годината на 14 май, както е предвидено. Паралелките с професионална подготовка в 10. и 11. клас ще се обучават до 14 юли, а тези 11. клас, дуално обучение – до 28 юли.

Коледната ваканция ще бъде по-дълга с два дни – 22 и 23 декември са неучебни.

Междусрочната ваканция за 7. и 12. клас ще е на 3 февруари, а за по-малките класове, ден в зависимост от решението на съответното училище.