Начало Общество Ученици от професионалната гимназия посетиха МГУ „Св.Иван Рилски“(СНИМКИ)

Ученици от професионалната гимназия посетиха МГУ „Св.Иван Рилски“(СНИМКИ)

СПОДЕЛИ

Във връзка с Деня на отворените врати на Минно – геоложкия университет, тридесет и девет ученици от ПГИТМТспециалности „Минна електромеханика“ – 8, 9, 10 клас и „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“ – 8 клас, посетиха университета и се запознаха с обучението и материалната база.

Те разгледаха музея на уникалните кристали „Илия Делев“, музея по минералогия, петрография и полезни изкопаеми, както и щандовете на водещи компании от минерално-суровинната индустрия на страната – Асарел-Медет АД , Dundee Precious Metals Bulgaria ,  Мини Марица-Изток ЕАД ; Елаците-Мед АД , ГЕОТЕХМИН, „ГАЗТЕК БГ“ АД И „РУСГЕОКОМ БГ“ АД.

Голям интерес предизвика щандът на „Асарел-Медет“, където, освен изчерпателната информация се раздадоха и много подаръци. Учениците присъстваха на демонстрация на „Макет на газоснабдяване“ от асистент Марин Евгениев – катедра „Маркшайдерство и геодезия“. Темата е актуална, предвид започналите работи по изграждане и въвеждане в експлоатация на преносния  газопровод до Панагюрище – Пирдоп, съответно газифициране на района. Бяха представени иновации от областта на осветителната техника. Голям интерес предизвика презентирания георадар и металотърсачи от катедра „Приложна геофизика“. Учениците имаха възможност да сканират земната повърхност на университета и да видят, какво се намира под земята – почви, подземни води, кабели, кухини. Показана беше работата на комплекта оптичен нивелир и тотални станции. Интерес предизвика дрон, работещ в подземни условия – рудник Челопеч. Най–емоционално беше представянето на доц. Петър Шишков от Миннотехнологичен факултет, катедра „Подземно строителство“, направление „Взривна техника и технологии“. Той  се оказа с панагюрски корени. Доцент Шишков разказа за взривните вещества и направи демонстрация на контролиран взрив. Точно по това време се включи  репортерът Павел Владимиров и екипа на предаването 100% БУДНИ.

Учениците останаха много впечатлени от видяното и се убедиха в предимствата на изучаваните специалности. По – голямата част от тях заявиха, че след като завършат средното си образование, ще продължат образованието си в университета.

     Текст и снимки: инж. Ненчо Ненчев – старши учител ПГИТМТ