Начало Култура Ученици от СУ „Нешо Бончев“ проведоха час по история на Възраждането в...

Ученици от СУ „Нешо Бончев“ проведоха час по история на Възраждането в Музея

СПОДЕЛИ

Във връзка с проект „Възрожденският дух и предприемачество на панагюреца“, Национална програма „Музеите като образователна среда“ – днес, 22 февруари 2019 г. ученици от 7 клас на СУ „Нешо Бончев“ гр. Панагюрище, с ръководители г-жа Иванка Талева и г-жа Мариела Варадинова посетиха Исторически музей-Панагюрище. Проведоха един час по история на Възраждането. Учениците бяха посрещнати от Ирина Конова, уредник и Даниела Вълкова, екскурзовод в музея. Запознаха седмокласниците със занаятите – Абаджийство, Папукчийство, Златарство, Мутафчийство, Бакърджийство, Ковачница, Килимарство, разположени на уличката с макет на Панагюрска занаятчийска чаршия.

За всеки един от занаятите участниците в проекта научиха какви суровини и материали са използвали местните занаятчии, какъв е техния източник, как са обработвани и какъв е крайния продкт. В зала „Априлско въстание“ с помощта на уредника и екскурзовода учениците откриваха експонати изработени от панагюрските занаятчии. Разгледаха и Дудековата къща, като бяха запознати с възрожденския бит и култура.


През годините на турско робство Панагюрище израства като голям занаятчийски център. Произведенията на панагюрските занаятчии се продавали не само в Османската империя, а и в Западна Европа. Занаятчийството и търговията допринесли за завидния икономически разцвет на Панагюрище.

 Текст и снимки: Исторически музей-Панагюрище

1 КОМЕНТАР