Начало Общество Удължават с две години срока на заема за строежа на язовира, оправдават...

Удължават с две години срока на заема за строежа на язовира, оправдават се с процедурни проблеми

СПОДЕЛИ

Правителството одобри проект на Споразумение за изменение на заемното споразумение на България и Международната банка за възстановяване и развитие /по-известна като Световната банка/  по проекта за развитие на общинската инфраструктура.

Със средства по това споразумение ще се достроява и язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. От проекта за ново споразумение става ясно, че кабинетът не може да се справи в предварително договорения срок и затова ще го удължи с две години – до 31 декември 2017 година. Другата неприятна новина от новото споразумение е, че се намаляват и средствата, договорени по-рано – от 81 млн. на 71 млн. евро. От прессъобщението на кабинета „Орещарски“ става ясно, че от списъка с инфраструктурни проекти ще отпадне язовир „Нейковци“ край Трявна. Официалното обяснение за поисканото отлагане на крайния срок са забавените процедури по оформянето на санитарно-охранителни зони, подробни-устройствени планове, проблеми с проектирането.

Според условията на предходното споразумение, ратифицирано от предишното правителствто, строежът на обектите, вкллючително и на язовир „Луда Яна“, трябваше да приключи в края на 2015 година.