Начало Общество Удължават учебната година с 2 седмици за част от учениците

Удължават учебната година с 2 седмици за част от учениците

СПОДЕЛИ
Реклама

Министерството на образованието и науката обмисля да удължи с две седмици  учебната година за учениците от 1. до 6. клас през юни, съобщи министър Красимир Вълчев.

Училищата могат да изберат при преминаването онлайн от понеделник  до 21 декември да занимават децата с проектни дейности, а ученето да отложат за удължаването през лятото.

При всички случаи обаче в това време не е добре учениците да остават, без да бъдат занимавани с нищо от учителите, каза Вълчев.

Той припомни, че учебната година вече бе удължена със седмица за начален курс – именно за такива занимания – проектни дейности и образователни екскурзии. Сега на практика се удължава именно това допълнително време за децата от 1. до 4. клас и се прибавя такова за малко по-големите.

Вълчев обаче поясни също, че то не е задължително – тоест увеличава се учебното време, но не и учебният план. През тези допълнителни две седмици няма да се пишат оценки и отсъствия.

Няма как удължаване да има за учениците от 7. до 12. клас, защото това би означавало учебната година да продължи и през юли.

„Очевидно сме в криза на здравната система и в ситуация на ръст на смъртността. Всички трябва да дадем своя принос за успокояване на ситуацията. Надявам се това да се случи и скоро да се върнем към присъствено обучение – каза министърът на образованието. – Но вчера и днес чувам гласовете на родители и учители, че подготовката онлайн не е ефективна. Наистина обучението в електронна среда от разстояние е компенсаторно и неравностойно. То е частично ефективно – повече в гимназията и по-малко в прогимназията, както и много трудно за прилагане в начален курс при липса на базова грамотност, липса на умения за учене и при ограничение на разумното време за стоене пред екрана.“

Министърът се съгласи с преподавателите, които в последните дни изразили категоричната си позиция, че липсата на пряко взаимодействие в клас намалява качеството на образованието.

„В начален етап говорим за ограмотяване, а не можем да разчитаме на част от родителите, които също са неграмотни. И ни трябва компенсаторно обучение.  Не можем да компенсираме изгубени животи заради пандемията, но можем да компенсираме образователни дефицити. През втората година, в която ни се налага принудително учене онлайн, това е наложително и имаме по-малък периметър на маневреност. Защото имаме натрупани дефицити през миналата година, ще имаме натрупване на дефицити и при превключванията сега, което става много и този път няма да минем без компенсация“.

Министърът допълни, че предстои уточняване на позицията в още разговори, след което удължаването на учебната година вероятно ще бъде разписано в нормативната уредба.  Педагогическите съвети ще могат да решават, както и сега, кога да е времето за проектна дейност и занимания по интереси. Така на практика училищата ще могат да изберат и вариант да изтеглят напред тези дейности – например в периода на затваряне на училищата от понеделник до 21 декември, или да ги оставят за удължаването в края на учебната година.

Най-тежките седмици са сега и в началото на следващата календарна година, когато ще има и грип, каза още Вълчев.