Начало Здраве „Уни Хоспитал“ е в Топ 5 при модерното лечение на инсулт

„Уни Хоспитал“ е в Топ 5 при модерното лечение на инсулт

СПОДЕЛИ

Клиниката по нервни болести на МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 5 при лечение на мозъчен инсулт в страната. Т.нар. Индекс на болниците в областта на неврологията показва, че болницата в Панагюрище е на 4-та позиция при прилагането на тромболиза – модерна терапия за лечение на исхемичен мозъчен инсулт. От 254 инсулти през 2018 година, при 7.48% е било приложено модерното лечение, поясни доц. д-р Ирена Велчева, началник на клиниката в „Уни Хоспитал“. На първо място в специализираната класация е МБАЛ „Св. Ана“ София с 15.32%.
Изключително важно е пациентите, които се съмняват, че са получили мозъчен инсулт, да реагират бързо, категорична е доц. Велчева. За да бъде успешно лечението с тромболиза, трябва да се спази „терапевтичния прозорец“ от 4.5 часа, в рамките на който да се пристъпи към прилагане на необходимите медикаменти. Колкото повече време минава от настъпването на инцидента, толкова рисковете за благоприятно развитие на състоянието на пациентите намалява, сподели доц. Велчева.
„Индекс на болниците“ е съвместен проект на „Галъп интернешънъл“ и специализирания здравен сайт clinica.bg. Целта му е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Проектът увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите и институциите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.