Начало Здраве Управителят на „Уни Хоспитал“ участва във видеоконферентна среща по темата за донорските...

Управителят на „Уни Хоспитал“ участва във видеоконферентна среща по темата за донорските бази

СПОДЕЛИ
Видеоконферентна среща между министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директорите на донорските бази в България се осъществи на 13 октомври. В нея се включи и д-р Красимира Чачова-Ранчева – управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и д-р Димитър Димитров от Отделението по анестезиология и интензивно лечение – регионален координатор.
В основата на темите бяха създадената организация в донорските бази и предприетите действия от лечебните заведения в сферата на донорството, проблемите, срещани от донорските бази.
На 10 октомври се отбеляза  Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи. У нас за трансплантация чакат 1145 граждани. Тази година в страната са реализирани четири донорски ситуации, след настъпила мозъчна смърт. Министерството на здравеопазването създаде клип, който да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и да покаже защо е важно да бъдем солидарни. Видеото отправя и „предизвикателство“: „Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди!“.