Начало Бизнес Услугите на НАП – вече само с най-новите версии на Windows

Услугите на НАП – вече само с най-новите версии на Windows

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

От 17 февруари електронните услуги на НАП ще бъдат достъпни само с най-новите новите версии на операционната система Windows, съобщават от приходното ведомство.

До тази дата всички фирми и граждани, които искат да ползват електронните услуги на НАП, ще трябва да оперират с новите версии на операционната система Windows, както и да актуализират интернет браузъра си (софтуера за разглеждане на информация в интернет), като инсталират на компютъра си последната му версия. Това се отнася както за счетоводители, така и за хората с персонален идентификационен код (ПИК), които в русенска област са близо 40 000. Това се налага от по-високите изисквания за сигурност в интернет.

За повишаване на сигурността в обмена на данни между приходната агенция и клиентите и допълнителна защита на информацията от 17.02.2020 г. всички  електронни услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите, ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./ Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги се поддържа от по-стари версии на браузъри и операционни системи. За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17.02.2020 г. са  необходими:

  • Компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис – Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);
  • Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;
  • Java, версия 8.х.

В тази връзка трябва да се има предвид, че на 14 януари 2020 г. Microsoft спря поддръжката на операционна система Windows 7, което означава, че компютърът ще продължи да работи, но ще стане по-уязвим към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече няма да получавате актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft. Възможно е използването на Windows 7 след средата на януари 2020 г., да доведе до затруднения при използването на електронните услуги на НАП.