Начало Култура Утре Ансамбъл „Ламба Ламба” чества 70-годишен юбилей

Утре Ансамбъл „Ламба Ламба” чества 70-годишен юбилей

СПОДЕЛИ

lamba-lamba

Утре, 22 октомври, от 19:00 часа в залата на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912” ансамбъл „Ламба Ламба” ще отбележи своя 70-годишен юбилей.

На сцената самодейците ще представят автентичния обичай „Сватба“, така както радостното за младите събитие, се е случвало преди десетилетия в някогашното село Мечка , днес – Оборище. Посетителите ще видят красиви моменти от бъдещите младоженци- от годежа със замесването на кваса за хляба, бръсненето на кандидат-жениха, до ритуала на венчавката и въвеждането на невестата в бъдещия й дом. В ролята на младоженката е Теодора Пенкова, на 21 години, най-младата председателка на читалище в областта. Стоян Кавърков пък е избран за неин сценичен жених. Сватбената церемония е изпълнена с автентични песни и танци, уточни секретарят на читалището- Маргарита Наплатанова. Макар и в майчинство, г-жа Наплатанова участва в организацията на празника и заедно с малкия си син ще са част от ансамбъл „Ламба-Ламба“ в събота. Драгомир е най- малкият участник в сватбата, а най-възрастни са 85- годишните Вела Белишка и Вера Петришка. На празника ще се изявят и малките танцьори от състав Звънче.

Повече за ЛамбаЛамба и 70- годишните традиции на състава разказва бившата секретарка на читалището Магдалена Годжевъргова.

– Ансамбълът е основан през 1946-та като танцова група. Тогава на хората на селския мегдан са се хващали баш игралците, и то само мъжете. Изпълнявали са так. нар. хоро на повръщане ( криво хоро ) на посан (с ръка на пояса), спънато четворно (Варни се, Гьорчо), пайдушко (тук-там тук-там кисело мляко), на отлицаница (отлитат), Дойчово хоро и други. Баш ламбаджиите- петима-шестима, се хващат на опашката на хорото, а един от тях командва стъпките- 24 на брой. Една от тях е „Ламба- Ламба“. Командите са давали Стоян Миховски (Кръстьов), баща ми Стоян Годжевъргов и Иван Златанов.

Сега традицията продължават младите Димо Бараков, Иван Караатанасов, Велко Миховски, Ганчо Михов, Жельо Желев, Никола Марински, Димитър Калайджийски. Интересът към танцуващата трупа, доведе до прерастването й през 1983-та в танцов състав и ансамбъл. Участваха над 60 самодейци- мъже, жени и деца. Музиката изпълняваха мечанци- гъдулар, гайдар, кавалджия и един на барабаните. Сега при изявите на ансамбъла звучат същите мелодии, които навремето записах на ролка, после на диск.

Защо Ламба- Ламба?

Името идва от предаваната във времето случка на селска седянка. Като пийнали по една дренчовица (ракия), седенкарите поели и тропнали хоро. От тропливото хорце шишето на газенета ламба се счупило и така се родила ламбата. Кръстихме ансамбъла Ламба Ламба през 2000-та и се надяваме името му и проявите му да продължат през годините, да радват жителите и гостите на селото, пожела Магдалена Годжевъргова.

zname.info