Начало Общество Увеличават се свободните работни места за социални работници

Увеличават се свободните работни места за социални работници

СПОДЕЛИ

Увеличават се свободните работни места за социални работници, включително шефове на дирекции в страната. Масово напускане на служители с дългогодишен стаж, някои повече от 20 години, е една от причините за това, твърдят запознати.

В Пазарджишко последните напуснали са двама счетоводители, като това е станало за по-малко от два месеца. Единият е от Регионалната дирекция за социално подпомагане, а другият от общинската дирекция в Панагюрище.

Най-сериозен е проблемът в Септември, където в края на февруари началникът на отдел „Закрила на детето”и социален работник се отказаха от постовете си в рамките само на седмица. Главният социален работник в дирекцията там пък се пенсионира още миналата година и мястото му и в момента остава вакантно.

Справка в Агенцията за социално подпомагане показва, че в момента в страната има 68 свободни позиции, а за 60 места за държавни служители в регионалните подразделения вече са обявени конкурси.

В края на април и началото на май за област Пазарджик ще има конкурси за 5 свободни от месеци позиции.

Освен в община Септември, се търсят специалисти за Велинград и Панагюрище. И в двете общини свободните места са за началници на отдел „Социална закрила” към съответното дирекция.

Обявени са също конкурси за главен социален работник за отдел „Хора с увреждания и социални услуги” към дирекцията в Пазарджик и за отдел „Закрила на детето” в Септември. Предлаганите заплати за тези позиции тръгват от 510 лева и стигат до 1450 лева.

В Регионалната дирекция за социално подпомагане конкурси се обявяват за втори път. Предишният беше само преди няколко месеца – през август 2017-а.

Документи за обявените свободни работни места се подават в Агенцията за социално подпомагане до петък, 6 април.