Начало Общество Ужилен панагюрец три дни спа по улиците в Кипър

Ужилен панагюрец три дни спа по улиците в Кипър

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Истински кошмар навръх Великден преживя в Кипър мъж от Панагюрище.

Стефан Златков пристигнал на острова, за да работи, но гурбетът му продължил само 5 дни, тъй като станал жертва на измама, пише кипърският вестник „Български новини”. Златков прекарал три дни на улицата, а за две нощи бил подслонен в българското училище „Никола Вапцаров” в Никозия от Съюза на българите в Кипър.

Панагюрецът е поредният кандидат-гурбетчия, паднал в лапите на мошеници, предлагащи работа в чужбина. Все пак съдбата е била благосклонна към него, защото попаднал на милостиви нашенци, които го подслонили и му купили билет за връщане у нас.

Патилата на мъжа започнали преди 3 месеца в Пазарджик, където се запознал със засукана госпожа, която се представила като Стоянка. Той бил подмамен от обещанието й, че може да му намери работа в Кипър.

Имало обаче едно условие – той трябвало да й купи билета към островната държава и да пътуват заедно. Златков поддържал връзка по телефона със Стоянка през следващите 3 месеца. Накрая успял да събере парите за двата билета – около 300 евро, след което ги пратил на мнимата посредничка, за да ги купи. Тогава Стоянка му съобщила добрата новина, че му е уредила работа като гледач на животни във ферма.

На 17 април Стефан отлетял за Кипър. След паспортната проверка на летището в Ларнака обаче Стоянка му казала, че отива до тоалетната, и се изпарила. Чудейки се какво да прави, Стефан прекарал нощта на пейките пред летището без пари, храна и вода. На следващия ден обикалял района с надеждата да чуе нашенска реч.

Към обяд срещнал българка, която му услужила с 5 евро за автобус, завела го на спирката и му написала адреса на българското посолство в Никозия. В столицата го насочили на грешен адрес и отново прекарал нощта на улицата. На другия ден попаднал на медицинската сестра Рени, която звъннала на посолството, но оттам й отговорили, че е неработен ден и не могат да помогнат на Златев.

Посъветвали жената да го заведе в някоя църква. Рени дала храна и вода на Стефан и го завела в храм, но в 3 часа църквата затворила и препатилият нашенец отново се озовал на улицата. Точно на Великден панагюрецът отишъл в посолството, откъдето му заявили, че не могат да му помогнат. Накрая бил уведомен самият консул Николай Караиванов, който се свързал с председателя на Съюза на българите в Кипър в Никозия Станислав Киров.

Киров подслонил Златков в дома си, където той за първи път от дни успял да се нахрани и изкъпе. След това измаменият прекарал 2 нощи в училището „Никола Вапцаров”, преди да отпътува обратно към родината. В понеделник само за няколко часа българи от Никозия и Ларнака, както и служители на българското посолство успели да съберат 160 евро за самолетен билет до София и още 60 лева, за да може Стефан да се прибере в Панагюрище от столицата.

Трогнатият Стефан благодари на всички наши сънародници, които са му помогнали с дом, топлина и пари. „Въпреки че точно по Великден ми се случиха тези лоши неща, вярвам, че има Господ и добрина сред българите”, заяви той.

Източник: novinar.bg