Начало Култура В Баня отбелязаха традиционния празник на минералната вода, здравето и дълголетието

В Баня отбелязаха традиционния празник на минералната вода, здравето и дълголетието

СПОДЕЛИ
restorant

В навечерието на Еньовден, на 23 юни, в Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2018“. Той се проведе на поляната край манастирчето в селото и събра стотици местни жители и гости. Организатори са кметството в село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“. Празникът е част от Годишната програма на Община Панагюрище за развитие на читалищната дейност за 2018 година и се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Празникът бе открит от кмета на Баня Стоян Ножделов, който подчерта, че приоритет е съхраняването на минералната вода и превръщането на селото в привлекателно място с модерни СПА центрове и санаториуми. Своите поздравления за празника поднесоха кметът на общината Никола Белишки и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов.

В рамките на проявата бе открита изложба на билки от нашия регион под мотото „Не бързайте да остарявате, с мед, минерална вода и билки се подмладявайте!”. Гостите имаха възможността да опитат от ароматния и лековит чай с билков мед и от банската минерална вода. Всички се насладиха на богатата музикално-танцова програма и на постановката „Вълшебните извори”, представена от самодейци към местното читалище и гости. В празничната програма участие взеха и танцьорите от ПФТС ”Тангра” от село Попинци.

Бяха връчени традиционните грамоти на най-младите и най-възрастните жители на селото. През 2018 година Баня има пет новородени – Денислав Димитров Ричков, Пламена Иванова Воденичарова, Теодора Цвяткова Вранчева, Кристияна Иванова Вранчева и Раян Радославов Рашков. Най-възрастните жители на селото са Мария  Илкова на 96 години и 95-годишният Стоян Караджов.