Начало Култура В Историческия музей беше представена книгата на доц. д-р Милен Куманов „Стефан...

В Историческия музей беше представена книгата на доц. д-р Милен Куманов „Стефан Стамболов”

62
0
СПОДЕЛИ

Събитието откри директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов. Той приветства присъстващите с добре дошли и каза: „В навечерието сме на 20 април, когато се навършват 142 г. от Априлското въстание. Българският народ решително поема по пътя към своята голгота, за да възкръсне из кладите и пепелищата за достоен самостоятелен живот.
Съществено място за това революционно просвещение и посвещение на българите има и личността на Стефан Стамболов. Един истински строител на „Съвременна България.” Всяка епоха ражда своите личности – двигатели на процеса. Така в България се изгражда и налага личността, лидерът Стамболов.
Книгата на доц. д-р Милен Куманов е поредна биография на Стамболов, но с друга цел – проследяване на идейната му еволюция от революционни към либерални позиции. В нея се наблюдава една систематичност при анализа и поднасянето на фактите. Налице е една любопитна старна, постоянно отправени дискусионни въпроси към почитаемия читател.”
Главен уредник Ирина Ботева запозна присъстващите с научно съобщение „Личния архив на Стефан Стамболов – извор за родната ни история”, подготвено и изпратено от Десислава Костадинова, докторант в Института за исторически изследвания.
Авторът доц. д-р Милен Куманов благодари на доц. д-р Атанас Шопов и екипа на Исторически музей-Панагюрище за възможността книгата му да бъде представена първо пред панагюрска публика и сподели: „Предлаганото изследване е предназначено за най-широка читателска аудитория, но може да се ползва и от всички други, които се занимават с проучване на възрожденската епоха и първите две десетилетия от следосвобожденския период на нашата история.”

Текст и снимка: Исторически музей-Панагюрище