Начало Коментари В къщата музей „Райна Княгиня” в Панагюрище е представен разширен вариант на...

В къщата музей „Райна Княгиня” в Панагюрище е представен разширен вариант на родословното дърво на родовете Футекови и Дипчеви

СПОДЕЛИ

В къщата музей „Райна Княгиня” в Панагюрище е представен разширен вариант на родословното дърво на родовете Футекови и Дипчеви.

Това каза Здравчо Здравчев, председател на Родовия комитет „Райна Княгиня”, цитиран от Радио „Фокус“.

„Във връзка с големия интерес към родословното дърво, аз съм го преработил и разширил, защото намиращото се в Историческия музей в Панагюрище дърво трудно може да обхване съребрените линии както на Райна Княгиня и Васил Дипчев, така и на поп Георги и Нона Налбантова. Там нещата завършват на ниво техните братя и сестри. Аз съм направил разширения точно на тези съребрени линии, за да могат хората да видят от наша гледна точка, от гледната точка на рода, ние какво познаваме. Нашата молба към панагюрци е да разширят тези наши познания. Затова ние го направихме предварително, преди отбелязването на 100 години от кончината на Райна Княгиня, за да можем да получим тази информация и естествено да ги добавяме към родословното дърво. За нас е изключително важно да знаем кои са нашите роднини”, коментира Здравчев.

Според него по отношение на наследниците на двата рода нещата са ясни, но не е така по отношение на потомците. Тъй като тези родове са големи, особено родът Футекови в Панагюрище е един от най-големите родове, за нас ще представлява интерес да се върнем дори преди поп Георги, при роднините, предхождащи поп Георги Футеков, бащата на Райна Княгиня. За нас е изключително важно, защото ние ще представим и един разширен вариант на това родословно дърво”, каза още председателят на Родов комитет „Райна Княгиня”.