Начало Общество В края на август изтича гратисният срок за презаверяване на рецептурните книжки

В края на август изтича гратисният срок за презаверяване на рецептурните книжки

20
0
СПОДЕЛИ

rzok2В края на август изтича гратисният срок за презаверка на рецептурните книжки, по които се отпускат лекарства от Здравната каса, съобщи bTV. Над 2 млн. и 300 хиляди българи ползват лекарства по каса и много от тях могат да останат без предвидените облекчения, ако не презаверят книжката с в регионалните центрове на касата.

Презаверката се налага заради влезли в сила европейски правила, с които се променят кодовете на заболяванията, за които се отпускат медикаменти. Личните лекари нанасят новите кодове, но не информират пациентите си за регламента, оплакват се граждани.

В аптеките обаче върви информационна кампания като фармацевтите специално обръщат внимание на клиентите си, че е нужно да направят презаверка. След изтичането на гратисния период аптеките ще връщат книжки без презаверка и няма да продават лекарства по каса, тъй като в противен случай подлежат на санкциониране. Изключения ще се допускат само за лекарства по протокол, които ще се дават по досегашния ред до изтичането на срока на протокола. Всеки, ползващ облекчения за медикаменти, може да направи справка дали трябва да извърши презаверка в най-близката аптека като носи със себе си и рецептурната книжка, или при личния си лекар.