Начало Общество В очакване на първия сняг

В очакване на първия сняг

СПОДЕЛИ

Днес отново ще е облачно. През деня валежи ще обхванат Южна България. С умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Още в сутрешните часове, главно в Североизточна България и в планинските райони, дъждът ще преминава в сняг и там на много места ще има заледявания. В Предбалкана и по-високите котловинни полета ще се образува тънка снежна покривка.

Жълт код за обилни валежи и снеговалежи е обявен в 17 области в страната – Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Софийска област, София, Търговище, Шумен.

Привечер, на места и в Южна България, дъждът ще се примесва със сняг, а над Северна България валежите ще спират и облачността ще разкъсва. Минималните температури ще са между минус 2 градуса и 3 градуса. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. След обяд от север валежите ще спират. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, който през деня постепенно ще отслабва.

Максималните температури на въздуха ще са от 4 до 7 градуса. Температурата на морската вода ще е 13-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, по високите части временно силен вятър от север-северозапад. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2 градуса, на 2000 метра – около минус 1 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за декември.