Начало Бизнес В Оптикоелектрон инвестираме в бъдещето на нашите кадри

В Оптикоелектрон инвестираме в бъдещето на нашите кадри

2968
0
СПОДЕЛИ

С настъпването на пролетния сезон в България стартират поредица от изложения, свързани с кариерното развитие в най-големите университет в България. Всяка година Оптикоелектрон участва със свои изложбени щандове на тези кариерни мероприятия и се среща с бъдещите умове, инженери, и специалисти.

 

Тази година решихме да научим малко повече от кухнята на дружеството по отношение на подбора им на човешки ресурс. Зададохме блиц въпроси на г-н Динчо Маринов – финансов директор в Оптикоелектрон. Има символика в това интервю, тъй като самият г-н Маринов е част от новите попълнения в дружеството.

 

Г-н Маринов, не е тайна, че трудно се намират млади хора, а и не само, които биха желали да работят в сферата на опто-механика или опто-електроника.  С какво Оптикоелектрон успява да привлече в тази непопулярна професия, младите инженери, които желаят да се развиват?

Вярваме в младите специалисти на България. Вярваме в техните идеи, затова Оптикоелектрон предлага повече от отлична среда за развитие и за работа на точно тези идейни млади хора. Но като че ли най-важното е факта, че бъдещите ни колеги стартират кариерата си при нас с едно голямо предимство – разполагаме с едни от най-качествените в България и Европа специалисти в сферата на оптомеханиката и оптоелектрониката, и те са готови винаги да предадат своят опит.

 

В тази връзка – как ще дефинирате заплащането на служителите в дружеството? Знаем, че това е болна тема за българина последните 28 години.

Ние следваме европейски стандарти в това отношение. Когато един работник или служител покаже качества, заплатата му се индексира ежегодно в негова полза. Искам да подчертая, че заплатите в Оптикоелектрон са над средните за страната. Смятаме, че в това отношение сме конкурентни в региона, а и не само.

 

Успявате ли да намерите завършени кадри или се налага, след постъпване на работа те да обогатят и разширят своите познания с допълнителна професионална специализация, или квалификация?

В дружеството ни постъпват през последните години два вида кадри – млади, току що завършили специалисти и хора с опит, доказали се в областта си, които искат да получат повече от последното си назначение. Не е тайна, че това са предимно хора работили в сферата на металообработка, оптомеханика и оптоелектроника в други сходни фирми на нашето предприятия. Бих казал, че при нас всеки ще намери възможност не само да се развие като завършен специалист, но и да намери баланса между личното и професионалното време, като успее да елиминира ежедневния стрес.

 

Принуден съм да задам допълнителен контра въпрос след последния отговор – а ако някой иска допълнителна квалификация? Имате ли практика да съдействате на този човек за това?

Благодаря за този въпрос, защото искам да подчертая – ние, като дружество лидер в областта на оптичното производство държим нашите служители да получат не само качествено вътрешно обучение, но и обучение от външни консултанти, квалификационни институции и др. Разбира се, готови сме в името на неговото развитие винаги да съдействаме и финансово да обезпечим бъдещите квалификации. Правим го непрекъснато дори за нашите служители в момента.

 

Няма как да не задам следващият въпрос. Каква е средната възраст на наетият персонал в Оптикоелектрон?

През последните години привлякохме много нови млади хора и благодарение на тях можем спокойно да кажем, че едно 47 годишно дружество в момента разполага със средна възраст на персонала от 35 години.

 

Оптикоелектрон има ли инвестиционна програма в сферата на HR политика и ако да, по кои специалности и в кои висши учебни учреждения?

Оптикоелектрон е един от основните двигатели за въвеждане на първото дуално обучение на територията на България. Ние стимулираме не само учебните учреждения на местно ниво, но водещите технически университети в България и участваме на всички кариерни изложения в университети.

 

Добре, на местно, регионално и национално ниво е ясна перспективата на дружеството.  През последните години се водят стотици дискусии може ли България да си върне кадрите които работят в чужбина? Твоето професионално мнение ме интересува по този национален проблем.

Тук ще те изненадам. В Оптикоелектрон през последните години сме назначили 6-8 човека, на средна възраст между 30 и 35 години, работили и живели в Германия, Франция, Италия и Англия, и върнали си да работят в България, в Панагюрище за да приложат знанията си тук. Т.е. националният проблем ще се реши, ако се почерпи пример от дружества като нашето – добри финансови и социални придобивки, правилно отношение към личността на човека, стимулиране на неговото развитие и квалификация. Днес (бел. авт. 13.03.2018) имаме дори две интервюта с младежи работили в Англия и Испания.

 

Интересува ме следната зависимост и дали най-вече я има – имате ли студенти, които след изкаран стаж и практика на територията на дружеството, правят първите си стъпки и продължават своята кариера в Оптикоелектрон?

През последните години между 10-15 човека са ни стажантите всяка година. Дори имаме случаи на двама студенти, които пътуват от други градове за стаж в Оптикоелектрон и ги очакваме и тази година, за всички тях е осигурено и спане в новооткритият хотел ,,Корт Ин“ за периода на стажовете. Разбира се, реални възможности се предлагат на такива хора, както и на хора доказали своето желание да се развиват в тази сфера.