Начало Култура В Панагюрище отбелязахме най-светлия български празник – 24 май

В Панагюрище отбелязахме най-светлия български празник – 24 май

1057
0
СПОДЕЛИ

С празнично шествие деца, ученици, учители и дейци на културата отбелязаха днес в Панагюрище най-светлия ни празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Под звуците на общонационалния училищен химн „Химна на Кирил и Методий“ пред събраното на площад „20 април“множество от граждани и гости на града премина пъстро и празнично шествие на децата и учениците от панагюрските детски градини и училища. Наред с тях бяха и техните ръководители и учители, а по високоговорителя се изреждаха високите им постижения в ученето, в извънучебната работа, спортната дейност, изявите им в изкуството и художествената самодейност.

Шествието се водеше от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ“Виделина-1865“, който продължи да свири на стълбите пред читалището и след края на шествието, за радост на останалите по площада хора, които ги аплодираха. Непосредствено след оркестъра застанаха ръководителите на града – Петър Каменски – ВрИД кмет, заместник-кметът Стоян Бодуров, председателят на Общинския съвет Иван Лалов, свещеници и общински съветници. В общ блок преминаха и служителите на културните институти в града – читалище „Виделина-1865“, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, Исторически музей, секретари и библиотекари от читалищата в община Панагюрище.

Начело на детското и ученическо шествие беше Центърът за подкрепа за личностното развитие на децата. С цветя, знаменца и балончета в ръце, с обкичени с венци портрети на създателите на нашите букви и наши първи просветители св. св. Кирил и Методий, с плакати и трансперанти, а някои от децата, учениците и учителите облечени с различни специални костюми, едни след други преминаваха децата и учениците – младостта и бъдещето на града ни. От време на време към небето се издигаха разноцветни балони, които освежаваха празника и носеха ведрост и настроение.

По-късно в зала Луда Яна“ на хотелски и спа комплекс „Каменград“ бе даден прием за дейците на културата от града и читалищата в общината. Гостите бяха посрещани още на входа на залата лично от г-н Каменски, г-н Бодуров и г-н Лалов, които след краткото приветствено слово на ВрИД кмета Петър Каменски, отново бяха сред гостите и успяха да разговарят и да се чукнат за здраве с всеки един от поканените. В приятелската, празнична и сърдечна атмосфера все пак не можеше в разговорите да не стане дума и за някои проблеми, които стоят пред културата и чиито решение е невъзможно без сериозна подкрепа на общинското ръководство.

Като завършващ акорд на днешния празник, самодейците Петър Петров и Димитър Раленеков от духовия оркестър на читалището запяха химна на светите братя, по-популярен като „Върви, народе възродени“. Веднага в песента се включиха и читалищните дейци, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев, други от присъстващите и дори една девойка от персонала към залата. А може би с тази прекрасна песен в общо изпълнение трябваше да започне това иначе много приятно и добре организирано тържество, за което общинското ръководство заслужава похвала и благодарност. Защото, какво е празникът без „Върви, народе възродени“?