Начало Здраве В пазарджишко: Ситуацията с COVID е спокойна въпреки повечето заразени

В пазарджишко: Ситуацията с COVID е спокойна въпреки повечето заразени

СПОДЕЛИ

Здравните заведения и институциите се справят с предизвикателствата на новия коронавирус, а обстановката в региона е спокойна и под контрол. Това отчетоха експерти на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб. Заболеваемостта и при нас се увеличава заради сезона, затова от РЗИ призоваха да спазваме стриктно противоепидемичните мерки.

С особено внимание след 15 септември се наблюдава заболеваемостта в училищата. По данни на РЗИ до момента имаме трима учители и двама ученици с положителни проби за COVID, съобщи д-р Магдалена Станева, началник на отдела за заразни болести към РЗИ. В пещерското училище „Патриарх Евтимий“ е ​заболяла 50-годишна преподавателка. Тя е работила с няколко паралелки, които обаче не са карантинирани, тъй като ​учителката е отсъствала от работа седмица преди това и не е имала контакт с децата. Предписани са обичайните превантивни мерки – щателна дезинфекция, превенция срещу зарази, медицинско наблюдение на контактните учители и ученици, както и да не се смесват различните класове. Под карантина остават две паралелки третокласници – в пазарджишките училища „Христо Ботев“, където има заболяла учителка, и в „Георги Бенковски“ – там са възпитателка и ученик.

„Виждате – няма повод за тревога – обобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров, който води заседанието.

Д-р Фани Петрова, директор на РЗИ, допълни, че здравната система в Пазарджишко е в готовност, всички болници приемат пациенти с коронавирус. Проблеми обаче се очакват малко по-късно, когато дойде и сезонният грип. Засега има достатъчно свободни места в специализираните КОВИД структури – във вътрешните отделения са 65 легла, в интензивните – 24, в инфекциозните – 12.

„Пазете се, пазете и медиците, призова д-р Петрова. Защото виждате, че броят на заразените здравни работници непрекъснато се увеличава. Нека бъдем малко по-стриктни, да спазваме социална дистанция и да носим маски дори където това е само препоръчително“ – призова тя.

913 човека от региона са дали положителни проби от началото на епидемията до момента. В болници към момента са 38, трима са на интензивно лечение, 173-ма се лекуват вкъщи. 619 са излекувани. 293 са под карантина. 85 са заразените медицински работници, 80 от тях са оздравели.

Институциите продължават да работят в синхрон, ситуацията е под контрол, успокои Йордан Кожухаров. Всички лечебни заведения приемат болни, снабдени са с нужните предпазни средства. Само през септември са направени 2019 теста за новия коронавирус.