Начало Любопитно В Пловдив и в Панагюрище шият последните колекции на световноизвестната модна марка...

В Пловдив и в Панагюрище шият последните колекции на световноизвестната модна марка Armani

СПОДЕЛИ

Две шивашки фабрики в Пловдив и една в Панагюрище шият последните колекции на световноизвестната италианска модна марка Armani. Екипът на създателя и моден дизайнер Джорджо Армани, който активно работи и на 83 г., се е доверил на професионализма на „Вени Стил“ и на успешно приватизираните „Брилянт“ /ДИП „България/ и „Ритон П“ /Тодор Каблешков/. Марката е предпочитана от холивудските звезди Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Том Круз и други.

Армани, под чиято марка се произвеждат още козметика, аромати, мебели, бижута, часовници, очила, цветя, книги и сладкиши, първи възропта срещу кльощавите манекенки.След смъртта на болната от анорексия Каролина Рестън през 2006 г. той забрани участието в ревюта на модели под определени килограми.

Текстилната индустрия в Пловдивска област се съживява с бързи темпове след кризата. Шивашките фирми се роят, а все повече от тях работят за износ, основно за Западна Европа и САЩ. Инвестициите в бранша имат както български, така и чуждестранен произход, най-вече италиански, отчитат от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. По последни данни на Министерство на икономиката заетите в изработката на мъжки, дамски и детски дрехи в Южен Централен район са концентрирани в Пловдивско. Броя на работещите в сектора е над 27 хил. души, а броят на фирмите над 1200. Малцина от тях обаче шият на ишлеме за известни западни марки като Armani, MaxMara, Marella, MAX&Co, Marina Rinaldi и др. Последните модели на топ италианската марка Giorgio Armani тръгват от пловдивските фабрики „Вени Стил“ и „Брилянт“, и от „Ритон П” – Панагюрище /бившия завод „Тодор Каблешков/. 

„Вени Стил“ е основана през 1990 г. Тя е една от първите шивашки фирми за дамска конфекция в Пловдив след промените. Модерната  база е оборудвана с над 170 шевни машини, между които робот за кроене и автомати за зачистване на странични шевове и изработка на илици. Бившият соцгигант ДИП „България“, преименуван на „Брилянт“ след приватизацията, е едно от малкото предприятия в бранша, което оцеля и се развива успешно след раздържавяването. Макар руските пазари отдавна да са затворени за него, в новата си история той облича дами от Франция и Англия. Бившата шивашка фабрика „Тодор Каблешков“, сега „Ритон П“, основана през 1939 г. в Панагюрище, също е добър пример за успешна приватизация. Днес дружеството, което шие мъжки ризи и дамски блузи, има партньори в Германия, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Дания, САЩ и Великобритания. 

Фирма „Булгарконф“ е с 20-годишна традиция в изработката на дамска, мъжка и детска конфекция за италианската модна марка „Mason\’s“, както и за колекциите на “Powel” и “Billboard”. За трите марки работят също свързаното италианското дружество „Палиети конфекциони“ ООД, ситуирано в Пловдив и българо-италианско дружество „Ди емме“ ООД. Под своя марка Ванеса шие едноименната фабрика в Първомай, а трикотажните й изделия се предлагат основно в Щатите и Европа. Някои от клиентите на „Ванеса“ ЕООД в САЩ са вериги магазини като Shopko, Sears. Jeisei Pennei, Sara, Lee, Bonton, Lady Ester, а на стария континент – Bapa Sport, H&M, GTM и др.

Източник: marica.bg