Начало Култура В Пловдив показват оригиналната музейна витрина-сейф, специално изработена за Панагюрското злато

В Пловдив показват оригиналната музейна витрина-сейф, специално изработена за Панагюрското злато

СПОДЕЛИ

Археологическият музей ще покаже на публиката поредния изключително любопитен експонат – оригиналната музейна витрина-сейф, специално изработена за Панагюрското златно съкровище през 1950 г.

Откриването й е на 4 декември от 11.30 часа и е част от тържествените събития по повод 135-годишнината на музея. Уникалната витрина ще посрещне гостите на откриването с любопитни експонати – монетното съкровище на Карлово.

Сейфът е изключително съоръжение, изработено от майсторите на софийската фабрика „Кофарджиев“.  Той е пазел красивите съдове, открити от братята Дейкови в Панагюрище до 1974 г., когато след намесата на Людмила Живкова ювелирното съкровище отива в София.

Корпусът е огнеупорен, изработен от масивна ламарина. С въртенето на специална ръчка археолозите прибирали стъклената част в сейфа и така съхранявали Панагюрското съкровище.

Месеци наред реставратори работеха неуморно, за да върнат към живот уникалния сейф, какъвто няма никъде другаде в българските музеи. Това се случи с финансовата подкрепа на Министерството на културата, след като екипът на директора Костадин Кисьов спечели проект за реставрацията на необичайния експонат.

Витрината, пазила в сърцето си изключителното съкровище, ще бъде още едно от интересните неща, които публиката може да види в Арфеологическия музей. Открит през 1882 г., той пази в сърцето си над 100 000 екпоната – произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдив и региона.

Източник: plovdivtime.bg