Начало Общество В Пловдив посрещнаха мощите на Св. Мина от Атон в чест на...

В Пловдив посрещнаха мощите на Св. Мина от Атон в чест на празника на Св. Марина

107
0
СПОДЕЛИ

Св Мина 2014 6Вчера, 16 юли, Пловдивска духовна околия посрещна мощите на великомъченик Мина от Света Гора – Атон. Те пристигнаха в града под тепетата в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина“. Мощите на светията идват по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Св Мина 2014 2Светите мощи първоначално са посрещнати в храма „Света Богородица”, а самото им пристигане е оповестено с топовни салюти. От там с литийното шествие, преминаващо по Главната, те са пренесени до митрополитския храм „Света Марина”, където са поставени за поклонение на вярващите.

Св Мина 2014 3
Посрещането на светите мощи в митрополитския храм „Света Марина”.

Днес, 17 юли, честваме паметта на Света Великомъченица Марина. От 9,00 часа е започнало отслужването на празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий, митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 година по време на властването на римските императори Диоклетиан и Максимилиан.

Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той  особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Снимки: сайт на Пловдивска митрополия