Начало Общество В Попинци се готвят за протест срещу геоложките проучвания в местността „Коминско...

В Попинци се готвят за протест срещу геоложките проучвания в местността „Коминско чукарче”

СПОДЕЛИ
restorant

Мирен протест организират на 1 май в село Попинци.

Причината – писмо от “Асарел Медет” до кметството на селото от 19 април, с което от компанията уведомяват за намерението си да започнат геоложки проучвания в местността „Коминско чукарче“ в землището на Попинци. За целта ще бъдат поставени 11 сонди върху площ от 480 кв. м.

От своя страна кметът на селото Стоянка Ставрева уведомява местното население.

Последвалата реакция бе  публикувано в социалните мрежи „Съобщение от загрижени граждани за съдбата на площ „Борова могила“, със следния текст:

Уважаеми съграждани,
Във връзка с тревогата, която завляда населението на с. Попинци след съобщението, че „Асарел Медет“ АД възнамерява да започне проучвателна дейност в площ „Борова могила“, попадаща в землището на община Панагюрище и община Стрелча, с размер 26.2 кв.км, искаме да приканим жителите на с. Попинци активно да изразят своята гражданска позиция чрез участие в мирен протест на 1-ви май 2018 г. на пешеходната пътека срещу старата Ветеринарна лечебница.
Площта „Борова могила“ обхваща землището на с. Попинци, включително местност „Петелово“, към която знаем, че има интереси от много години. Веднъж вече се преборихме за живота и здравето на нас и нашите деца. Възнамеряваме и този път да направим всичко възможно Попинци да не се превърне в едно от многото изчезващи села в България. В региона има вече достатъчно действащи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било равносилно на екологична катастрофа. Всички знаем за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината.
Ние, попинчани, не искаме заради икономически интереси да жертваме живота и здравето си!
Нека се обединим и покажем, че сме готови за борба!”
Вчера се разбра, че в Общинския съвет в Панагюрище е внесена декларация, подкрепена с подписите на 955 жители на селото. 
Същевременно снощи бе проведено съвместно заседание на три от постоянните комисии в Общинския съвет – комисията по бюджет и икономика, комисията по екология, селско стопанство и туризъм и комисията по териториално и селищно устройство. На него бе разгледано искането на „Асарел – Медет“ за учредяване право на ползване бърху 480 кв.м общински земи в землището на село Попинци, в местността Коминско чукарче. На заседанието присъстваха кметът на селото Стоянка Ставрева, представители на обществеността в Попинци – Тодор Петкански, Георги Даскалов и Георги Ччардаков, както и представителите на „Асарел-Медет“ Ивайло Василев – директор инвестиционно проектиране и развитие и Марияна Янкова. Като представители на село Попинци се явиха и Васил Кадринов и Стоян Кънев от Български център за зелена икономика.
По време на заседанието вчера стана ясно, че „Асарел-Медет“ притежава разрешително за извършване на проучвателните дейности, издадено от МОСВ през 2012 година. На този етап става дума единствено за проучване, не може по никакъв начин да се говори за инвестиционно намерение, подчертаха представителите на компанията.
Точката в дневния ред на предстоящата утре сесия, касаеща  искането на „Асарел – Медет“, отпадна след като кметът Никола Белишки оттегли предложението си. Той заяви, че очаква двете страни да влязат в диалог и да изяснят позициите си.