Начало Без категория В Професионалната гимназия тържествено откриха първата паметна плоча на Васил Левски (ВИДЕО)

В Професионалната гимназия тържествено откриха първата паметна плоча на Васил Левски (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

По повод 1 ноември – Деня на народните будители, днес в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище беше открита първата паметна плоча в града на Васил Левски.

„Моята идея беше този паметен знак да бъде извън училището, за да може повече хора да видят какво сме направили, но след това реших, че наистина мястото, което са избрали учениците ни и техните учители е по-добро, защото така винаги ще бъдем пред погледа на Васил Левски“, сподели директорът на ПГИТМТ Лушка Апостолова по време на тържественото откриване.

„Всеки един от нас, с живота и поведението си, трябва да изгражда в себе си паметник Апостола. Пожелавам ви да продължавате да бъдете достойни българи!“, заяви председателят на Общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов, който беше сред официалните гости на откриването.

Цветя пред Апостола бяха поднесени от представители на Община Панагюрище, Исторически музей, представители на местни фирми, учители, ученици и гости. 

Осъществяването на тази идея се ражда в часа на класа на 10 А, с класен ръководител инж. Стоянка Добрева, през февруари 2016 година – да бъде направена паметна плоча на Апостола на свободата, каквато няма в нашия град… Защото има мигове в човешката история, които се равняват на векове! И има личности, който остават безсмъртни!

Особено важен момент се явява събирането на средства за реализиране на инициатвата. На есенен базар, проведен в училището, инициаторите са подкрепени от техни съученици от 10 Б и 11 Г клас, с класни ръководители г-жа Мангова и г-жа Колибанекова.

Следващата стъпка е изработването и продажбата на календари за 2017 година, които са изкупени от Общинския съвет, фирми и граждани.

Коледният базар и базарът за мартенички, изработени от учениците, допълват необходимата сума, като тук се включват и учениците от УС.

Плочата е изработена, а от „Асарел-Медет“ АД осигуряват морената, на която тя да бъде поставена.

В направата на  цветна алея около камъка се включват и ученици от 11 В клас.

Благодарим от сърце на всички, оказали ни съдействие и помогнали!

Благодарим и на г-н Никола Белишки – Кмета на община Панагюрище, който ни увери, че ще ни съдейства и че това, което сме замислили, е едно патриотично дело на родолюбиви панагюрци.

Благодарим на доц. д-р Атанас Шопов, които подкрепи нашата идея, когато направихме първата стъпка“, споделиха своята признателност възпитаниците на Професионалната гимназия, чиято идея се реализира в рамките на година.

Времето е в нас… То не започва от Апостола, но той ни даде силата да го ценим и да го носим в себе си. Това ни прави истински българи!

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО