Начало Общество В Районния съд в Панагюрище се състоя ден на отворените врати

В Районния съд в Панагюрище се състоя ден на отворените врати

114
0
СПОДЕЛИ

 

Мария МАСЛЕВА

На 19 април за четвърта поредна година в град Панагюрище се проведе Ден на отворените врати в Районната прокуратура и Районния съд, посветен на 16 април – Денят на Българската Конституция и юриста. Инициативата се организира от Висшия Съдебен Съвет и целта й е подрастващите да бъдат запознати с дейността на съдебните органи, да се повиши тяхната правна култура, както и изграждане на доверие в работата на съда. Денят на отворените врати е
На събитие присъстваха ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ и от ОУ „20 април”.
Встъпителни думи по повод инициативата произнесе председателят на Районния съд – гр. Панагюрище – Снежана Стоянова. На събитието присъстваха Районен прокурор Красимир Танев, съдия Диана Стателова, началникът на полицията в Панагюрище и Стрелча гл. инспектор Петко Шотлеков и инспекторът от „Детска педагогическа стая” (ДПС) Димитър Дудов, Те представиха на учениците структурата и работата на полицията и им обясниха, че досие се съставя дори и на непълнолетните, извършили по-сериозни прояви, а в не толкова тежки случаи се налагат възпитателни мерки.
На финала, за трета поредна година, ученици от ОУ “Професор Марин Дринов“ година разиграха съдебен процес, който тази година бе във връзка с наказателно общ характер дело за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. За автентичност участниците в процеса бяха облечени в тоги, а самото събитие се проведе в една от съдебните зали. В процеса в ролята на прокурор влезе Зорница Петканска, на съдия – Теодора Иванова, адвокат – Джорджия Делирадева, съдебен секретар – Радина Бакърджиева и подсъдим – Стоян Кавърков. „Съдът“ призна подсъдимия за виновен по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс и го „осъди” на 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено на изпитателен срок от 3 години, глоба в размер на 400 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 2 месеца.
За положените усилия участниците бяха възнаградени от зрителите с овации. След разглеждане на импровизираното наказателно дело, организаторите пожелаха на присъстващите в залата никога да не им се налага да застават на мястото на подсъдимия.